Autor W�tek: Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych  (Przeczytany 2275 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
Odp: Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 30 Wrz 2015, 21:31:42 »
Proszę Państwa, będąc córką swojego ojca postanowiłam o odejściu ze Skarlandu. Stan tego państwa można porównać do Rosji Kiereńskiego. Jesteśmy przed terrorem i tyranią. Jako monarchistka, będę wiernie ciągnąć się za karawaną z tabliczką Monarchia Medyceuszy. Nie mam zamiaru, jak Droga memu sercu Matka pertraktować z łotrami i wichrzycielami. Bóg mi świadkiem, że miłości do Mych Ukochanych Monarchów się nie wyrzeknę. Serce swe chcę ofiarować Carlosowi Juanowi de Medici dziś i teraz, chcę też oświadczyć, że wolę być biedna i uboga, pozbawiona ziemi i nieruchomości, które należą do mojej rodziny, ale nie pozbawię siebie serca dla monarchii. Jesteście bandą zdrajców! Nassau to dynastia, która wyżarła się na Medyceuszach, nie tylko ona, ale tylko ona zdradziła. Eleonora podniosła ten kraj z ruiny, Carlos bardzo mocno przyczynił się do rozwoju. Imperium Skarlandu kwitło. Zdradziecka banda szczurów. Tyle powiem. Skarland dziś wraca do stanu dna sprzed dnia wstąpienia na tron Dony Eleonory I. Ja sama udaję się do Braganzy, nigdy nie uznam tej władzy. Choć moja matka kocha ten kraj i wiem, że chce dobrze, źle robi pertraktując z tymi łotrami, które uwięziły dynastię.

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: �roda, 30 Wrz 2015, 22:12:44 »
Karol II Szalony sam zrzekł się władzy, a Norbert Catalan jedynie zatrzymał podział kraju i absurdalne oraz bezprawne decyzje króla. W kwestii zdradzieckiej dynastii Nassau - nie postuluję by tron ten powierzono mnie, bądź komukolwiek z mojego rodu, a wręcz przeciwnie, jako pierwszy jasno opowiedziałem się za utrzymaniem monarchii i jedności Imperium, a także, za utrzymaniem dynastii de Medici y Zep.  Uprzejmie proszę, by Dona nie wpisywała się w narrację Karola II Szalonego, który raczył obarczyć mnie winą za rozpad kraju, który on - nikt inny, próbował podzielić swoimi bezprawnymi dekretami. Niderlandy jedynie wypowiedziały traktat z Imperium, do czego miały prawo. A to król Karol II Szalony usunął bezprawnie działy Niderlandów oraz zbanował obywateli Niderlandów łamiąc tym samym przepisy traktatu, mówiące o 7-dniowym okresie wypowiedzenia.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 30 Wrz 2015, 23:01:15 »
Pozwolę sobie zabrać głos, który będzie, mam nadzieję, głosem rozsądnym i neutralnym, gdyż w obliczu wszystkich tych wydarzeń nikomu nie jestem już winien wierności, zwłaszcza, że żadna ze stron nie wysłuchała mych rad i napomnień.

1) W kwestii formalnej - ostatnie decyzje mojego v-ojca były niezgodne z prawami kardynalnymi, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości i szkoda się na ten temat rozpisywać. Motywacje częściowo znam, częściowo mogę się ich domyślać, nie będę ich jednak komentował. Odnośnie ostatnich działań JW Catalana - są one równie nieuprawnione i formalnie rzecz biorąc winny być rozpatrywane w kategoriach przewrotu wojskowego. Rozumiem jednak motywacje jakie za nimi stały i w świetle ostatnich wydarzeń stanowią one szanse na zachowaniu Skarlandu przy życiu.

2) W kwestiach ustrojowych - tu także nie chcę się szczegółowo rozpisywać, jednak najbardziej optymalnym wydaje się być rozwiązanie znane mi z Austro-Węgier, tj. demokracja parlamentarna, w której głowa państwa (jakkolwiek by się ona nie nazywała) może jednak wydawać dekrety z mocą ustaw - to zapobiegłoby paraliżowi państwa w przypadku ew. niewydolności parlamentu, a z tym, jak może części z Państwa wiadomo, w mikronacjach bywa różnie. Jeżeli chodzi o osobę głowy państwa, to ciężko mi powiedzieć, czy lepiej, gdyby był to król, czy prezydent. Tak samo nie jestem pewien, które rozwiązanie odnośnie kadencyjności jest lepsze, tj. czy lepiej by ona była, czy też nie. Natomiast odnośnie klimatu postulowałbym przeniesienie państwa w czasy współczesne.

3) W kwestii ogólnej - należy się przede wszystkim zastanowić, czy jest sens dalej na siłę utrzymywać Skarland przy życiu. Dlaczego? Otóż, w chwili obecnej na tym spotkaniu jest jedynie jedna osoba nie posiadająca innych obywatelstw, czy funkcji w innych krajach i mająca zamiar pracować na rzecz kraju (mowa tu o Pani Catalinie Córdobie). Pan Prezydent jest, no właśnie, prezydentem w innym kraju, JKM Albert II jest monarchą innego kraju, JKW Alber Orański jest premierem innego kraju, zaś pani Maria Dolores Córdoba i pan Villagómez się obrazili. W przypadku reszty niedawnych jeszcze obywateli sytuacja jest analogiczna.

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: �roda, 30 Wrz 2015, 23:38:20 »
Wasza Wysokość,

Odniosę się jedynie do ostatniej kwestii. Owszem obywatele Skarlandu działaja aktywnie w innych mikronacjach, lecz nie uważam tego za coś złego. Jestem jednak przekonany, że 7 lat historii Skarlandu warte jest walki - lepsze to, niż od razu się poddać. Być może, jeśli będziemy próbowali ocalić i odbudować Skarland, to przetrwa on ten kryzys i powróci do świetności. Jeśli się nie uda, to nic nie tracimy. Dlatego też ośmielam się zapytać:

Karolu Janie z rodu de Medici y Zep, czy przyjmiesz koronę Skarlandu, którą lud pragnie Ci powierzyć?
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 00:59:12 »
Jestem zdania, że społeczeństwo po tych wielu zatargach i kłótniach powinno w referendum zdecydować nad ustrojem. Powinniśmy dać ludziom demokrację i wolność słowa. Niech oni pełni rozsądku zdecydują nad losem państwa w kryzysie, a to czy monarchia, czy republika to nie jest ważne, dziś ważne jest dźwignąć Skarland. Ja nigdzie nie wybieram się, a moja córka postępuje tak tylko i wyłącznie ze swoich przekonań. Jako obywatelka Skarlandu pragnę uroczyście zaproponować, aby zorganizować wybory do Zgromadzenia Konstytucyjnego, które opracuje nową konstytucję. Dziś naprawdę Skarland jest pod znakiem zapytania. Uważam, że zarówno moja córka, jak Don Villagomez powinni zostać i pracować na rzecz kraju. Skarland przeżył starą linię Catalanów, młodą linię medycejską i żyć dalej będzie. Bezkrólewie teraz trwa, a większość dawnej rodziny królewskiej jest w areszcie domowym. Moim zdaniem, powinien dziś Naród Skarlandzki odpowiedzieć sobie, czego naprawdę chce.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 08:46:45 »
Ja mam propozycję dla Skarlandu. Jednak chcę ją skonsultować z Czcigodnym Ekscelencjami i Wysokościami.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #21 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 12:09:24 »
Może przestanę się kryć ze swoimi myślami  i pomysłami.

Od jakiegoś czasu podejrzewałam, że Carlos II skapituluje krótko mówiąc. Sytuacja była dziwna i niejasna. Podejrzewałam warianty:
1. Koniec panowania Medyceuszy i proklamowanie republiki.
2. Koniec panowania Medyceuszy i nowa dynastia, rządy konstytucyjne.
3. Rozpad Skarlandu na kawałki.

Według mnie powinniśmy uniknąć somalizacji Skarlandu. W długiej rozmowie, dość ostrej z moim mężem powiedziałam, że nie chcę Medyceuszy na tronie Skarlandu. Otóż żeby było jasne, jestem rojalistką i cenię surmeńską linię de Zeppów. Zawiodła mnie z kolei skarlandzka. Wyszłam z inicjatywą, dobrze znając Zeppów, żeby to stryj Carlosa Szalonego, Książę Urbino został kandydatem na Króla Skarlandu po zmianach konstytucyjnych. On odmówił, choć twierdzę, że byłby to bardzo dobry i ugodowy władca. Niewybaczalne jest dla mnie zachowanie skarlandzkich Medyceuszy w osobach Dona Carlosa Szalonego i jego matki Dony Eleonory, którzy w akcie abdykacyjnym pokroili Skarland, jakby był ich prywatnym folwarkiem. Jest to akt zdrady, żeby było jasne, liczę się z tym, że mogą wrócić na tron i ściąć mnie, ale jestem obywatelką Skarlandu i kocham ten kraj, mam prawo myśleć i mówić co uważam. Żeby utrzymać jedność państwa sama, gdyby brak kandydatów było mogłabym zasiąść na tronie Skarlandu, ale nie zależy mi na nim. Jak niegdyś we Francji po obaleniu II Cesarstwa Francuskiego Orleaniści i Republikanie zgodzili się na III Republikę.

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #22 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 12:21:45 »
Widzimy, że rozpad Imperium spowodował zalążek wojny sukcesyjnej. Może okazać się, że nie ma innego wyjścia od proklamowania ustroju republikańskiego.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Tomasz Mancini

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 74
    • Status GG
« Odpowied� #23 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 12:48:15 »
Normalnie jak w Shreku... "Wybierz mnie! Wybierz mnie!"

To ja się też dołączę :D. Zgłaszam swoją kandydaturę do tronu Skarlandu. Trochę doświadczenia mam, ale królem nigdy nie byłem. Szanownych elektorów zachęcam także załączając fajną piosenkę :

https://www.youtube.com/watch?v=KXs8OS6EdAE
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Księstwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:14:52 »
Nie napisałam, że macie mnie wybrać! Na litość boską, ludzie ogarnijcie się. Nie myślicie nic. Ja chcę jedności kraju i dla jego dobra mogę być Ciudadana de Córdoba. Mi dziś zależy na Skarlandzie przede wszystkim. Jestem za federalizmem i utrzymaniem unii SKarlandu z państwami stowarzyszonymi. Uważam, że w wypadku, gdy nie ma odpowiednich kandydatur na tron Skarlandu, lepsze jest proklamowanie republiki federalnej. Choć jestem monarchistką, dla dobra sprawy i Skarlandu postąpię, jak orleaniści w 1852, gdy poszli na kompromis z republikanami i utworzyli powstanie III Republiki Francuskiej. Wszak orleaniści byli republikanami. I nie żrą mego umysłu ambicje, jak twierdzi mój małżonek, czy też władca Niderlandów. Jestem realistką i wiedziałam, że monarchia Carlosa II, jak się nie zreformuje to upadnie. Mówiłam to wielokroć Prezydentowi Wschodniej Republiki Estelli, jak też Księciu Sewilli (prywatnie memu małżonkowi). Nikt mnie wtedy nie słuchał, wszyscy mądrowali niczym bogowie z Olimpu, albo wyśmiewali mnie. Dziś moja prognoza się spełniła. Nie słuchajcie mnie, proszę bardzo, ale nie przychodźcie do mnie, jak będzie źle.

Ponadto proszę Don Alberto wybaczyć, ale coś zacytuje z dnia 16 sierpnia 2015.

Albert II
Witam z tej strony Albert II,
Nie mieliśmy okazji się poznać. Widzimy, że jest Księżna zwolenniczką demokratyzacji i liberalizacji. Ale proszę pamiętać do czego to doprowadziło w Surmenii. Do ryzyka obalenia monarchii.

Jak Don widzi monarchia się zachwiała nie na skutek demokratyzacji i liberalizacji, ale jej braku i oporu na reformy ze strony władcy Skarlandu.

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #25 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:18:59 »
Jak rzekł Heraklit z Efezu: "Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki." Dopóki my panujemy, Niderlandy nie wejdą ponownie w skład Skarlandu. Nie wypowiedzieliśmy traktatu bo nam się nie podobał monarcha. Główną przyczyną było pragnienie pełnej niepodległości. Budujemy Forum Wolnych Narodów, nie zaprzestaniemy tej pracy.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #26 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:23:22 »
Pożal się Boże z tymi Waszymi pomysłami... Widać, że każdemu teraz zależy nie na Skarlandzie, a na stołku. Rozwalicie to wszystko w jeszcze większy pył. Ale co ja tam wiem... Ja osobiście, ze Skarlandem, wróć: z osobami z tego Skarlandu, nie chcę mieć nic do czynienia. Amen.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #27 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:25:46 »
Pożal się Boże z tymi Waszymi pomysłami... Widać, że każdemu teraz zależy nie na Skarlandzie, a na stołku. Rozwalicie to wszystko w jeszcze większy pył. Ale co ja tam wiem... Ja osobiście, ze Skarlandem, wróć: z osobami z tego Skarlandu, nie chcę mieć nic do czynienia. Amen.

Te osoby starają się ratować Skarland, który Wasza Królewska Wysokość zlikwidował. Przynajmniej usiłował zlikwidować.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #28 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:26:52 »
Ratowanie własnej dupy nie jest ratowaniem Skarlandu. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #29 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 13:28:23 »
Nie mówię o wchodzeniu.. ale o stowarzyszeniu..

Poza tym, co ma być to będzie. Ja proponuję reformy od dawna. Panowie wiecie, gdzie się ze mną kontaktować, z chęcią pomogę, jeżeli będziecie w ogóle chcieć pomocy, a czy jej będziecie chcieli to nie jestem przekonana, bo jesteście wszechwiedzący, a ta wszechwiedza żeby nie prowadziła ku kolejnej wojnie domowej, by bracia Skarlandczycy się znów tłukli między sobą.

My z Panem też nie chcemy mieć do czynienia, Señor Medici apodo "Mad".