Autor W�tek: Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych  (Przeczytany 2275 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
Odp: Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych
« Odpowied� #45 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 14:09:40 »
Jestem małżonką Księcia Sewilli i Modeny, Don.

Jakoś nie zauważyłem, będąc w związku z Don Fernando nałożyła na siebie Dona obowiązek wierności Królowi na dobre i złe. Nie zauważyłem tego.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #46 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 14:13:40 »
Jestem małżonką Księcia Sewilli i Modeny, Don.

Jakoś nie zauważyłem, będąc w związku z Don Fernando nałożyła na siebie Dona obowiązek wierności Królowi na dobre i złe. Nie zauważyłem tego.

Mam być wierna Królowi, który abdykując podzielił Skarland pomiędzy przyjaciół i rodzinę? Skarland, którego Dona matka, ani Don nie dostali, ale panowali. To jest różnica. Don sobie może dzielić, ale własne ziemie, posiadłości ziemskie, ale nie państwo, którego obdarzyło Wasz ród zaufaniem, a Wy chcieliście wraz ze swym odejściem pokroić Skarland. Na to się godzić mam, jako obywatelka Skarlandu?
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #47 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 14:20:29 »

Czcigodni członkowie Kortez Generalnych!

Niniejszym zrzekamy się obywatelstwa skarlandzkiego. Nie chcemy uczestniczyć w tej walce i przepychankach. Nie chcemy, by zarzucać nam chęć rozgrywania własnych interesów politycznych na rozpadzie Imperium i ważeniu się losów Królestwa Skarlandu. Jesteśmy władcą Królestwa Zjednoczonych Niderlandów i pragniemy legitymować się obywatelstwem wyłącznie tego kraju.

/-/ Albert II
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Willem Johannes van Oranje-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 119
  • Je Maintiendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #48 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 14:34:57 »
Może zamiast zaczynać od końca, raczycie zacząć od początku? Nie uważacie, że ta niedojrzała konwersacja nic nie wniesie? Sądzę, że celem nadzwyczajnego posiedzenia jest unormowanie sytuacji, a nie jeszcze głębsza destabilizacja. Rozpiszcie referendum, w którym wybierzecie między republiką, a monarchią, a nie wybierajcie od razu króla. Rzucanie obelgami nie zreformuje kraju.

Su Eminencia
Guillermo Juan Orange-Nassau

El Primado del Reino Scarlañol
Arzobispo de Valencia

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #49 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 15:47:40 »
Nim pięć roków minie po śmierci starszego syna króla dobrotliwego nad Skarlandem znów widmo klęski, głodów i nieurodzajów. Sukcesor ofiarą ludzi tych samych, którzy poprzednika jego mieczem zdradliwym zabili. Skarland płonie, płomienie, gruzy, ruiny znów się jawią. Matka i syn przez bestie zaatakowani, kler spisek uknuł z władcą tulipanów.

Jose Borja, jasnowidz skarlandzki i nadworny wróżbita Króla Andreasa

I dziś znów się to stało, co niegdyś nas wszystkich poprowadziło ku wojnie domowej. Wracam z wygnania i niebytu do Skarlandu. Mój brat zginął, dziś mojego stryjecznego wnuka również się skazać próbuje. Mimo niechęci do bratanicy ja Ciro Andrés chcę okazać wsparcie dla monarchii w tak trudnych chwilach.

SAR Príncipe Ciro Andrés de Catalán

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #50 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:28:40 »
Prezydencja WRE dokonała pewnych korekt w dekrecie o zamachu stanu, dekret w nowym brzmieniu:
1.Uznaje Ordonans ws. zniesienia regencji za nieważny.
2.Detronizacja tylko wobec Carlosa II Szalonego.

Wobec powyższego uznaje się JKM Eleonorę I za panującą monarchinię a Don Fernanda księcia d'Este y Córdoba za Regenta Imperium.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #51 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:34:25 »
Wasza Wysokość mógł sobie w zasadzie darować te zmiany, gdyż "dekret o zamachu stanu" jest nic nie wartym (z prawnego punktu widzenia) świstkiem.

W kwestii pretensji do tronu - grzecznie jest odpowiedzieć na zadane pytanie, ale wpierw chyba muszę je przypomnieć, gdyż w tej tonie pomyj i wzajemnych oskarżeń już zapewne Państwu umknęło:

Karolu Janie z rodu de Medici y Zep, czy przyjmiesz koronę Skarlandu, którą lud pragnie Ci powierzyć?

Jakiś czas temu zrzekłem się praw do tronu i decyzję tę podtrzymuję. Nie zgłaszam zaś nowych pretensji, w związku z tym jestem zmuszony odmówić - nie przyjmę skarlandzkiej korony.

Podtrzymuję za to decyzję o zrzeczeniu się obywatelstwa.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #52 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:34:49 »
Jako, że w Skarlandzie uregulowano wszystko. Jestem gotowa zaakceptować wszystko dla pokoju i stabilności, ale mam nadzieje, że reformy zostaną dokonane i wkrótce będziemy monarchią konstytucyjną.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #53 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:44:39 »

W imieniu Jej Majestatu, z Bożej łaski Królowej wszystkich ziem skarlandzkich, Eleonory I z Domu Medycejsko-Katalońskiego, jako Regent Imperium Skarlandu potwierdzam ciągłość Monarchii Skarlandzkiej.
Jego Wysokość Don Carlos II w eskorcie gwardii królewskiej zostanie odeskortowany do Pałacu Alkazar de Cádiz w Kadyksie.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
« Odpowied� #54 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:45:10 »
Prezydencja WRE dokonała pewnych korekt w dekrecie o zamachu stanu, dekret w nowym brzmieniu:
1.Uznaje Ordonans ws. zniesienia regencji za nieważny.
2.Detronizacja tylko wobec Carlosa II Szalonego.

Wobec powyższego uznaje się JKM Eleonorę I za panującą monarchinię a Don Fernanda księcia d'Este y Córdoba za Regenta Imperium.

Radość w mym sercu głęboka, że przynajmniej ma bratanica jest na tronie. Obyście nie szli drogą zguby, jaką ja szedłem niegdyś.

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #55 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 16:59:07 »
Ach widzimy, że ma miejsce falandyzacja prawa na całego. Ale w porządku - ma do tego prawo ten, kto zamach przeprowadza. Życzymy powodzenia w naprawie Królestwa Skarlandu Jej Królewskiej Mości Eleonorze i Jego Książęcej Mości Regentowi.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #56 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 20:33:06 »
Potwierdzamy słuszność słów Regenta oraz zapewnimy, że pełnię władzy obejmiemy w dogodnym dla nas czasie. Do tego czasu wspierać się będziemy na radach Regenta oraz członków Naszego Wielkiego Rodu. Pragniemy również zapewnić o naszej chęci reform, które z czasem przyniosą ulgę wielu naszym poddanym.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
« Odpowied� #57 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 20:40:27 »
Miło Ciebie ujrzeć Droga Bratanico :) Służę Tobie pomocą :)

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #58 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 20:57:13 »
Potwierdzamy słuszność słów Regenta oraz zapewnimy, że pełnię władzy obejmiemy w dogodnym dla nas czasie. Do tego czasu wspierać się będziemy na radach Regenta oraz członków Naszego Wielkiego Rodu. Pragniemy również zapewnić o naszej chęci reform, które z czasem przyniosą ulgę wielu naszym poddanym.

Miło, że Wasza Królewska Mość pragnie wspierać odbudowę Imperium i choć z niektórymi członkami rodziny królewskiej żyłem jak pies z kotem, a również między nami doszło do sprzeczek to mimo wszystko Wasza Królewska Mość może liczyć na moje wsparcie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #59 dnia: Czwartek, 1 Pa� 2015, 22:43:37 »

Dostojni,

mimo strat, jakie dokonały się w Imperium udało się nam powstrzymać jego powolny rozkład. Źródłem tego rozkładu nie były jednak ostanie decyzję Syna naszego Don Carlosa II, Króla Seniora Imperium Skarlandu, a raczej starsze relacje, które zwać mogę mniej pomyślnymi. Każde ze stron miała oczywiście swój interes, który realizowała nie licząc się z konsekwencjami. Powodów można wymieniać wiele, ale z wielką radością przyjęliśmy fakt, że zarówno elity Imperium jak i krajów, które z niego odeszły czują współodpowiedzialność o los Skarlandu. Cieszy nas zgoda i chęć współpracy. Podążając za w wzorcem, wyznaczanym nam przez naszą religię pragniemy ogłosić, że Syn nasz Don Carlos zwać się może wolnym obywatelem Imperium, który ma pełne prawa i przywileje wynikające z tytułu Króla Seniora, ale także ze statusu członka Rodu Panującego oraz Granda Imperium. Taka jest wola nasza, dlatego też zawierzamy, że wasza jest podobna i dążyć będzie do jedności i pojednania.

Ogłaszamy, że wraz z naszym dworem wyruszamy do Burgos, gdzie otworzymy obrady Kotrez Imperium w Burgos. Zaproponujemy pewne rozwiązania znane w Kastylii, które nadadzą Kotrezom większe przywileje, rozdzielimy część władzy królewskiej na poszczególne organy państwowe. Będziemy również orędować za pewnym rozwiązaniem epokowym w klimacie historycznym imperium. Proponujemy, aby zakres ram historycznych Imperium Skarlandu zawarty był między początkiem XV a końcem XVIII wieku. Imperium zachowa swój historyczny charakter ,ale rozluźni epokę ponieważ nie skupi się jedynie na stuletnim wycinku historii. Będziemy dążyć do jedności w naszym królestwie, ale również orędować o pojednanie. Tymi słowami zamykamy Nadzwyczajne posiedzenie Kortez Generalnych.

/-/ Leonor I de Scarlaña
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán