Autor W�tek: Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo  (Przeczytany 6834 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Odp: Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo
« Odpowied� #75 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 17:39:26 »
Może nie ma to aż tak istotnego znaczenia bo konkordat został przyjęty w pierwotnej formie, to pragnę zauważyć, że od głosu wstrzymały się dwie osoby a nie jedna tak jak brzmi komunikat podsumowujący głosowanie nad konkordatem. Również za konkordatem w pierwotnej formie opowiedziało się sześć osób a nie siedem. Mam nadzieję, że to tylko przeoczenie a nie celowa manipulacja.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #76 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:14:21 »
Ma Wasz Książęca Mość racje, za mój błąd przepraszam. Więc w głosowaniu wzięło udział 11 osób, 6 głosów oddano za ratyfikacją konkordatu, 3 przeciw i 2 osoby wstrzymały się od oddania głosu.

Kolejną sprawą, którą winniśmy ponownie rozważyć podczas tego posiedzenia Kortez jest sprawa gospodarki Imperium. Z racji tego, że nie posiadamy skryptu banku musimy polegać na gospodarce opisowej chyba, że ktoś z Wielmożnych posiada znajomości by ów skrypt zdobyć. Poniżej przedstawiam Wielmożnym model systemu bankowego w formie opisowej, który funkcjonuje w Państwie Kościelnym Rotria. Liczę na rady oraz opinie Wielmożnych.

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #77 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:32:57 »
Myślę, że nie ma problemu aby skrypt banku był także w posiadaniu Imperium, ponieważ można wziąć go od zaprzyjaźnionego nam państwa. Ponadto uważam, że moglibyśmy oprzeć się na gospodarce opisowej, ale z uwzględnieniem skryptu banku, który by pełnił funkcje pomocnicze, tak jak funkcjonuje to w RON.

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #78 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:36:01 »
Problem w tym, że skrypt bankowy który posiada Rzeczpospolita Obojga Narodów jest dla nas nie osiągalny. Rozmawiałem z Jego Królewską Mością Don Markosem, który poinformował mnie, że nie posiada podstawowej wersji skryptu.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #79 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:36:31 »
Tym bardziej, że oparcie się wyłącznie o gospodarkę opisową wymaga sporych nakładów pracy i wielkiego zaangażowania. Dlatego uważam, że rozwiązanie, które proponuję z powodzeniem przyjmie się w Imperium czyli gospodarka opisowa + bank (skrypt).

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #80 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:40:47 »
A jest Wasza Książęca Mość w stanie załatwić skrypt bankowy ? Jeśli tak to mamy jeden problem z głowy.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #81 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:44:55 »
Problem w tym, że skrypt bankowy który posiada Rzeczpospolita Obojga Narodów jest dla nas nie osiągalny. Rozmawiałem z Jego Królewską Mością Don Markosem, który poinformował mnie, że nie posiada podstawowej wersji skryptu.

W takim razie trzeba szukać dalej, RON to nie jedyna mikronacja, z którą mamy dobre relacje. Aczkolwiek nie będę wymieniał po kolei państw do których moglibyśmy udać się po pomoc bo nie chcę robić z tego tematu jarmarku, myślę, że można się w tej kwestii porozumieć kanałami prywatnymi.

A jest Wasza Książęca Mość w stanie załatwić skrypt bankowy ? Jeśli tak to mamy jeden problem z głowy.

Kiedyś miałem taki skrypt na swoim dysku w komputerze, ale... obecnie już nie mam. Myślę, że najlepiej będzie omówić tą kwestię na kanale prywatnym, chyba, że ktoś ma inne propozycje w tej sprawie.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #82 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 01:21:14 »
Dysponuję phpbankiem ale z nim jest dość istotny problem - nie chce się łączyć z bazą danych.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #83 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 07:12:58 »
To może warto spróbować na innym serwerze? Nie wiem, aż tak to się na tym nie znam, ale to moja pierwsza myśl na rozwiązanie tego problemu.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #84 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 13:31:31 »
Szczerze powiedziawszy nigdy nie byłem wielkim zwolennikiem gospodarki w mikronacjach. Przyczyną tego jest fakt, iż, mówiąc krótko, nie znam jeszcze ani jednego przykładu sukcesu modelu opisowego. Natomiast model oparty na skrypcie zbytnio upodabnia v-państwo do gry i zwykłego, bezmyślnego "klikactwa". Rozumiem, że sprawdza się to może w Sarmacji, ale Skarland nie jest chyba takim krajem, w którym tak utworzona gospodarka miałaby rację bytu.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #85 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 15:59:31 »
Natomiast model oparty na skrypcie zbytnio upodabnia v-państwo do gry i zwykłego, bezmyślnego "klikactwa".

Nie jestem wielkim znawcą w tym temacie, ale sądzę, że jeśli system gospodarczy jest dobrze przemyślany to nie ma wtedy bezmyślnego "klikactwa". I właściwie chyba każda mikronacja marzy o tym, żeby mieć swój system gospodarczy bo to jest obecnie atut. Po za tym mamy już takie czasy, że teraz liczy się tylko "klikanie". Dla tych starszych wyjadaczy, nie ma to aż tak ogromnego znaczenia, ale my już jesteśmy na "wymarciu", osoby, które przybyły niedawno do mikronacji, mają już inne wymagania, choć zdarzają się jeszcze wyjątki.

Rozumiem, że sprawdza się to może w Sarmacji, ale Skarland nie jest chyba takim krajem, w którym tak utworzona gospodarka miałaby rację bytu.

Właśnie: "chyba". Uważam, że powinniśmy chociaż spróbować, oczywiście na tyle ile mamy obecnie możliwości czyli: gospodarka opisowa + bank (skrypt). Jeśli się nie sprawdzi: nie będzie czego żałować. To tylko będą wirtualne pieniądze, ale kto wie, może zwiększy to naszą aktywność?

Sekretarz ds. Wojny

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #86 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:49:23 »
... osoby, które przybyły niedawno do mikronacji, mają już inne wymagania, choć zdarzają się jeszcze wyjątki.

Bank i gospodarka opisowa to świetne urozmaicenie, które można by spróbować wprowadzić do Skarlandu. Aczkolwiek wątpię czy dla osób nowo przybyłych będzie to miało, aż takie znaczenie. Ludzie przychodzą do mikronacji przeważnie po to aby oderwać się od reala i umilić sobie wolny czas, a nie żeby zajmować przelewami i prowadzeniem ksiąg rachunkowych.  ;)

Uważam, że powinniśmy chociaż spróbować, oczywiście na tyle ile mamy obecnie możliwości czyli: gospodarka opisowa + bank (skrypt). Jeśli się nie sprawdzi: nie będzie czego żałować. To tylko będą wirtualne pieniądze, ale kto wie, może zwiększy to naszą aktywność?

Zgadzam się ze słowami Don Cosma. Kto nie próbuje ten nie zyskuje.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #87 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 17:01:40 »
Zgadzam się jak nie spróbujemy to nigdy się nie przekonamy czy ów system gospodarczy przyjmie się w imperium. Jak powiada pewne porzekadło "Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana" :)

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #88 dnia: Niedziela, 17 Sty 2016, 10:27:29 »
Wielmożni,

z tego co widzimy temat utknął w martwym punkcie. Nie możemy pozwolić by po raz kolejny zignorować kwestie gospodarcze. Jeśli będzie taka potrzeba Korona będzie zmuszona zwrócić się o pomoc w tej sprawie do specjalistów spoza Imperium.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #89 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 18:24:42 »
Mam pewne konkrety, niemniej nie będę na razie tego przedstawiał na niniejszym posiedzeniu, ponieważ sprawa wymaga pewnych konsultacji poza jawnym posiedzeniem Kortez.

Sekretarz ds. Wojny