Autor W�tek: Nadzwyczajny zjazd rodu  (Przeczytany 574 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
Odp: Nadzwyczajny zjazd rodu
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 17 Lip 2013, 20:16:30 »
Witam Wasze Wysokości
Przybywam na zjazd wezwany przez Seniora Królewskiego Rodu de Catalan Jego Wysokość Norberta I.
Ponieważ przynależę do linii Petrowiczów de Catalan sprawa sukcesji tronu Skarlandzkiego nie obejmuje mnie i mego ojca Gryhorego, niemniej dotyczy Rodu, stąd pozwolę sobie na zabranie głosu.

Obecna sytuacja jest niezwykle poważna. Królestwo Skarlandu przez nagłą decyzję JKM Andreasa I o adopcji księcia Manuela i księcia Ciro Andreasa oraz przekazaniu tronu z dnia na dzień, zostało poddane bardzo ciężkiej próbie.

Książę Manuel mimo iż deklaruje gotowość objęcia tronu, nie jest akceptowany jako przyszły król tak przez społeczność Skarlandu jaki i rodzinę królewską. Mimo to pragnie korony i nie przeraża go nawet widmo rozpadu kraju. Spór o sukcesję odbił się już szerokim echem w wielu państwach. Nie przysparza to prestiżu ani Skarlandowi, ani rodowi de Catalan.
Pilnie potrzebne jest rozwiązanie które pozwoli wyjść z tej patowej dla Korony Skarlandy sytuacji. Widzę dwa rozwiązania:

1) Jego Królewska Mość Andreas I ogłosił swą abdykację, ale dekret abdykacyjny nie został wydany. Dlatego uważam, iż z prawnego punktu widzenia można przyjąć, że ta słowna decyzja króla jest nieobowiązująca, przynajmniej do czasu wydania dekretu abdykacyjnego. Pozwoli to na uspokojenie sytuacji w kraju i da czas na wykazanie się zdolnościami przyszłym pretendentom do korony, a w razie potrzeby na zmianę postanowień o sukcesji.

2) Abdykacja Jego Królewskiej Mość Andreas I zostaje formalnie uznana, ale pretendenci do tronu, synowie JW Andreasa I zostają uznani za osoby małoletnie, co jest powodem do powołania Regenta lub Rady Regencyjnej na z góry określony czas, (np. 6 miesięcy). Okres ten można wykorzystać na przygotowanie pretendentów do przejęcia korony i wszystkich obowiązków z nią związanych oraz rozwiać obawy o losy kraju pod ich ewentualnymi rządami.

Uważam, iż każde z tych rozwiązań jest lepsze niż obecna sytuacja, która destabilizuje kraj i prowadzi do jego rozpadu.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #16 dnia: �roda, 17 Lip 2013, 20:36:56 »
Piotrze, druga propozycja jest dobra, ale ten okres 6 miesięcy, który podałeś zmieniłbym na okres, np. 6 tygodni. Pół roku to bardzo długo. Z drugiej jednak strony jest to bardzo ryzykowne, bowiem Regent bądź Rada Regencyjna może wydać ciąg dekretów, które w sprytny sposób przyznają Korone komuś z nie wiadomo skąd. Jako przykład można użyć moją ulubioną nazwę "Gigilandi".

Jeszcze można iść na kompromis i zmienić kolejność sukcesji. Ciro Andreas zostałby moim następcą a Manuel jego, oczywiście Manuel musiałby być realnym następcą Ciro, wobec czego adopcje i zmiany sukcesji przez niego nie wchodziły by w grę. Później ocenilibyśmy, który z nich był lepszym władcą, a który gorszym.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 154
    • Status GG
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 17 Lip 2013, 20:48:39 »
Uważam, że mój młodszy brat dopiero co rozpoczyna swe życie w mikronacjach, a na dodatek nie jest aż tak powiązany emocjonalnie ze Skarlandem i do niego przywiązany. Powinien przejść próbę wierności Królestwu Skarlandu... Nigdy nie wiadomo czy nie znudzi mu się u nas i nie zniknie po kilku dniach... Proszę mi wybaczyć, ale nawet ja jako brat nie mogę być do końca pewien i wierzyć na słowo...
~ Następca tronu Królestwa Skarlandu - Jego Książęca Wysokość Manuel de Catalán

Offline Ciro Andrés de Catalán

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 39
« Odpowied� #18 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 00:41:00 »
Ja zamierzam do Skarlandu przybyłem na stałe, lecz co do idei regencji i owszem dobra, ale pod przywództwem starszyzny rzecz jasna. Mam za cel przywrócić stabilność Skarlandowi i jego obywatelom, wierzę w dobre intencje każdego z nas, zaś jeżeli wszystkim nam zależy na Skarlandzie to musimy rozmawiać i dyskutować poważnie, a nie w sposób obwiniający się  i mówienia kto byłby lepszy. Trzeba uszanować wolę mojego ojca. Nasza rodzina ma ten plus, że nie ma ryzyka obalenia, ludzie nie chcą nas obalać, nie chcą nowej dynastii czy republiki. Wszyscy chcą Catalanów, dlatego w nas upatrują nadzieje.
Ciro Andrés de Catalán

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 09:07:21 »
Mam za cel przywrócić stabilność Skarlandowi i jego obywatelom, wierzę w dobre intencje każdego z nas,
Ten cel jest oczywisty. 

zaś jeżeli wszystkim nam zależy na Skarlandzie to musimy rozmawiać i dyskutować poważnie, a nie w sposób obwiniający się  i mówienia kto byłby lepszy. Trzeba uszanować wolę mojego ojca.
Święte słowa... :)

Offline Gryhory I

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #20 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 09:34:32 »
Uważam, iż propozycje mojego syna są najbardziej wskazaną drogą do wyjścia z powstałego zamieszania wokół sukcesji. Najlepszym rozwiązaniem byłoby uznanie ogłoszonej abdykacji Jego Królewskiej Mość Andreas I za zapowiedz wydania aktu abdykacji. Co mogłoby nastąpić, powiedzmy za 30~60 dni. Sytuacja kryzysowa została by opanowana. Czas do wydania aktu abdykacji pozwolił by pretendentowi (pretendentom) do tronu wykazać swoje przygotowanie do objęcia władzy. Natomiast jesli takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, pozostaje rozpatrzyć możliwość wprowadzenia regencji i czas jej trwania.

Obecnie licytacje względem zasług należy odłożyć, do niczego one nie prowadzą. Federens umarł, a książę Manuwl (jako nowa osobowość) ma tyle samo zasług co książę Ciro. Jedynie można uznać, iż jego doświadczenie jest nie co większe.
(-) Gryhory I Rex Agurie

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #21 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 09:44:51 »
Zgadzam się z JKM!  ;)

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #22 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 10:48:37 »
Cytat: Andreas I
Na krótką chwilę, bo oficjalnie abdykacja nie została potwierdzona, zostanę - bardziej dla dobra rodu Catalan, bo jest obecnie w ciężkiej sytuacji.
... i ojczyzny którą w sercu naszę i dla której jestem gotów wszystko uczynić.  :D

Wasza Królewska Mość to zdaje się najważniejsza decyzja jaką Wasza Wysokość podjął w ostatnich dniach.  :)

Offline Ciro Andrés de Catalán

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 39
« Odpowied� #23 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 12:57:22 »
Musimy porozumieć  się i to jest nasz kamień milowy.
Ciro Andrés de Catalán

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 13:47:58 »
Musimy go razem rozłupać i dojść do porozumienia!

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #25 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 20:25:37 »
Ja powiem tak. Zostaje Królem, na krótki okres, nie na stałe także moje wstrzymanie abdykacji to decyzja na kilka najbliższych dni.

Przez ten czas chcę aby moi synowie wypromowali się w Skarlandzie poprzez działalność w IOON - Manuela nominowałem na stanowisko wiceprzewodniczącego, a Ciro jako Szefa jednego z wydziałów. Myślę, że przez ten czas wylansują swoje osoby. ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #26 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 21:05:34 »
To właśnie kamień, ale nie milowy, który trzeba rozłupań, lecz węgielny na którym można zacząć budować przyszłość następców tronu i Królestwa Skarlandu.  :D

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #27 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 21:12:22 »
Od dłuższego czasu chodzi mi to po głowie, myślałem że Andreas zrozumie swój błąd, ale biorąc pod uwagę postawę zarówno Andreasa jak i Manuela nie pozostaje mi nic innego jak zasugerować rozwiązanie głównej linii rodu de Catalan czyli jego skarlandzkiej linii.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #28 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 21:22:37 »
A mi chodzi po głowie, że nie akceptujesz tego, że Manuel i Ciro to moi następcy.

Ja wiem, że ty byś chciał tego Saavedrę jako Króla. Może i ma on doświadczenie w mikronacjach, może i dużo zdziałał. Tego nie kwestionuję, tylko zachwyty płyną w jego stronę. Tak naprawdę to może i jest on dobry, ale w jakiś znaczących mikronacjach to on nie działał. Jest może Rotria, jest Sclavnia i Trizondal. Ale bez przesady Sarmacja, Dreamland czy może inne Al-Rajn to to nie jest.

Posłuchaj, wiem to doskonale, że wg Ciebie on byłby lepszym Królem niż Manuel, ale trzeba to zrozumieć, że Skarland to dla niego kolejny przystanek. On nie utożsamia się ze Skarlandam tak jak ja czy Ty. Dla niego to mikronacja jedna z wielu. Co z tego, że byłby on dobrym Królem skoro w sercu nie nosi ojczyzny. Ja myślę, że lepszym Królem będzie patriota, ktoś wychowany w Skarlandzie - tak jak np. ja czy Manuel, który jako Fadres dużo serca w Skarland włożył. Trzeba docenić te drobne czyny, trzeba docenić przywiązanie a nie karierę.
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #29 dnia: Czwartek, 18 Lip 2013, 21:27:45 »
O ile Ciebie czy Mnie za prawdziwych SKARLANDCZYKÓW można uznac o tyle Manuel vel Faders pochodzi z Czarnego Kraju czy jak to ustrojstwo się tam nazywa/nazywało, sprzedał się Nordyjczykom potem nawiał do nas, my głupi zamiast Einara posłuchać przyjęliśmy go z otwartymi ramionami. ŻENADA.

Daję Ci szansę pozbycia się Manuela z lini sukcesyjnej albo chociaż jego przesunięcia, następce wśród skarlandczyków na pewno znajdziesz lepszego. Ciro jak się podszkoli mógł by Królem zostać ale też nie od razu tylko gdzieś po roku.
Wiesz do czego jestem zdolny gdy z kimś się nie mogę porozumieć, a chyba nie chcesz aby Manuel skończył jak Pedro I.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli