Abdykacja Króla
Ja, Andreas I de Catalan po ponad dwóch latach rządów postanawiam zrezygnować ze swojego stanowiska. To co ostatnio dzieje się w Skarlandzie to pośmiewisko na skalę polskiego mikroświata, ale i całego innego jeśli taki istnieje. Ja podczas całego swojego panowania chciałem dobrze dla Ojczyzny jednak moich starań nie doceniono.
Teraz życzę powodzenia mojemu następcy – czy to będzie Manuel czy Ciro. Jeśli nim zostanie Octavien de Catalan czy nie wiadomo kto inny to powodzenia nie życzę.
Jutro o godzinie 8:30 czasu lokalnego okres moich rządów dobiegnie końca. W podpisie pod dekretem celowo użyję zwrotu „Król Senior”, aby do Waszych skarlandzkich główek dotarło wreszcie, że zniszczono moje wartości mikronacyjne, które budowałem długo.
Życzę Wam, że nadejdzie taki okres kiedy za mną zapłaczecie.
A i jeszcze jedno, proszę zapamietać, że dziś jest pierwszy dzień w którym uniosłem się gniewem w Skarlandzie.
(-) Andreas I de Catalan, Król Senior
Porozumienie nie zostało osiągnięte. Król abdykował, a sukcesja została otwarta.

Pękniecie Linii Skarlandzkiej Rodu Catalan stało się nieodwracalnym faktem.

Problem pozostał wraz z pytaniem, co dalej ze Skarlandem ?

Uważam, iż podzielona i skłócona rodzina królewska nie jest w stanie opanować już sytuacji.
Nieakceptowana sukcesja doprowadzi do secesji Walencji i innych prowincji lub wojny domowej. Dla ratowania jedności kraju pozostaje powołać Regenta (co proponowałem już na początku) i w zaistniałych warunkach winien to uczynić IOON jako jedyna na dzień dzisiejszy władza Królestwa Skarlandu.