Wasza Królewska Wysokość,
sprawa jest paradoksalnie bardzo prosta i moje ogromne zdziwienie budzi fakt, że zarówno Wasza Królewska Wysokość jak i Jego Królewska Wysokość Norbert de Catalan odbierają ją jako atak personalny. Bardzo smuci mnie takie pojmowanie sprawy, gdyż jest ono równoznaczne z tym, jaką opinię mają Wasze Królewskie Wysokości o mojej skromnej osobie.
Odnosząc się do pierwszego akapitu wypowiedzi Waszej Królewskiej Wysokości - zdaję sobie sprawę z tego faktu, jak również z całości sytuacji, iż tak podyktowana zmiana niesie za sobą wymóg dostosowania szeregu aktów prawnych, w tym prawa kardynalnego i traktatów. Jak jednak raczył kiedyś Wasza Królewska Wysokość zauważyć, wolą obu stron (zarówno w przypadku stosunków Niderlandy-Skarland, jak i Estella-Skarland) jest podtrzymanie partnerskich relacji. Aby to osiągnąć, jest WKW na pewno świadomy, że wymaga to pewnej wzajemności w niektórych obszarach i wzajemnego zrozumienia. Ja staram się rozumieć, zwłaszcza od pamiętnego sporu, potrzeby Niderlandów i o to samo proszę Dwór Niderlandzki - by rozumiał całokształt sytuacji i wzajemnych stosunków. Musi WKW przyznać, iż skrajnie krzywdzącą jest sytuacja, w której o najwyższym prawie pewnego podmiotu decydują podmioty trzecie - w tym wypadku o prawie Skarlandu decydują Niderlandy i Estella, których to wspomniane prawo nie obowiązuje. By podtrzymać wzajemne relacje musimy się nawzajem rozumieć i eliminować ew. patalogie, jedną z których jest aktualna sytuacja w kortezach. Moim zdaniem jedyną inną rozsądną, uczciwą i sprawiedliwą alternatywą jest uznanie przez Estellę i Niderlandy podległości pod Prawa Kardynalne, przy zachowaniu możliwości stanowienia o nich wspólnie ze Skarlandem.
Jestem świadomy sprawowania przez Waszą Królewską Wysokość pozycji Księcia Mediolanu i absolutnie nie neguję prawa książąt/grandów rotryjskich do stanowienia o prawach kardynalnych Imperium, gdyż Wielkie Księstwo Rotrii jest integralną częścią Skarlandu i podlega pod jego prawo. W przypadku "dublowania się" zaszczytów książęcych w Skarlandzie i Niderlandach lub w Skarlandzie i Estelli osoby te absolutnie nie miałyby odebranego prawa do zasiadania w kortezach - nigdy tego nie postulowałem.
Dlatego na przyszłość proszę Wasze Królewskie Wysokości o nie uprawianie krzywdzącej demagogii i o nie przypisywanie mojej osobie złych intencji wobec Waszych Królewskich Mości, gdyż nigdy takich nie przejawiałem.