Autor W�tek: II posiedzenie Kortezów Generalnych  (Przeczytany 12421 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: II posiedzenie Kortezów Generalnych
« Odpowied� #210 dnia: Poniedzia�ek, 10 Sie 2015, 20:05:17 »
Propozycja przedstawiona przez Jej Książęcą Mość to niemal klasyczny opis monarchii konstytucyjnej. Moje doświadczenia mikronacyjne wskazują jednak, że parlament w takim ustroju jest skrajnie nieefektywny i de facto kreowaniem prawa musi zająć się monarcha.

Jeżeli chodzi o same kortezy, to postulowałbym, a jest to postulat jak sądzę rozsądny i uczciwy, by w kortezach nie mogli zasiadać przedstawiciele, grandowie i gubernatorzy tych państw/części Imperium, które nie podlegają pod Prawa Kardynalne. Gdyż przecież aktualnie kortezy mogą podjąć decyzję wiążącą dla króla jedynie w kwestii zmiany prawa kardynalnego. A niesprawiedliwym jest gdy podejmują ją przedstawiciele krajów pod to prawo nie podlegających...

Natomiast w kwestii roszady, dotyczącej kompetencji monarchy i kortezów, wydaje mi się, że nie jest ona potrzebna. Chyba, że obok dekretów wprowadzono by definicję równorzędnych ustaw, które uchwalałby właśnie Kortezy.

W każdym razie, najpierw musimy nowelizować prawo kardynalne o władzy.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #211 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 01:43:55 »
Jeżeli chodzi o same kortezy, to postulowałbym, a jest to postulat jak sądzę rozsądny i uczciwy, by w kortezach nie mogli zasiadać przedstawiciele, grandowie i gubernatorzy tych państw/części Imperium, które nie podlegają pod Prawa Kardynalne. Gdyż przecież aktualnie kortezy mogą podjąć decyzję wiążącą dla króla jedynie w kwestii zmiany prawa kardynalnego. A niesprawiedliwym jest gdy podejmują ją przedstawiciele krajów pod to prawo nie podlegających...

Grandowie są tylko w Skarlandzie (Korona Królestwa Skarlandu), w Rotrii i Niderlandach to książęta (chyba, że coś przeoczyłem).
Rozumiem, że Wschodnia Republika Estelli oraz Królestwo Zjednoczonych Niderlandów po przez uniemożliwienie wysłania swoich reprezentantów do Kortezów będą traktowane jak zwykły plebs bez prawa głosu w parlamencie, dobrze rozumiem?
Czy wobec pomysłu WKM o uniemożliwieniu reprezentantom Republiki i Niderlandów aktywne uczestniczenie w pracach Kortez Generalnych, Imperium zrzeknie się prawa do wysłania swoich obserwatorów do Kongresu Narodowego i Stanów Generalnych?

Według mnie uczciwe rozwiązanie: Imperium odmawia prawa do reprezentowania państw stowarzyszonych w Kortezach, Wschodnia Estella i Niderlandy odmawiają przyjmowania przedstawicieli Imperium przy swoich parlamentach.

Takie dzielenie Imperium na dwie kategorie przyniesie szybki rozpad Imperium.

Co do pomysłu Księżnej Cataliny to popieram w 100%, obecnie Imperium powolutku umiera bo cała władza jest skupiona w rękach dwóch monarchów de facto jednego, a sami obywatele niewiele mają do powiedzenia.

Drugim problemem Skarlandu jest tzw. diarchia - dwóch monarchów z czego tylko jeden jest aktywny, drugi trzyma się tronu jak grubas chipsów - któryś z monarchów powinien ustąpić (lepiej ten mniej aktywny).

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #212 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 04:09:38 »
Grandowie są tylko w Skarlandzie (Korona Królestwa Skarlandu), w Rotrii i Niderlandach to książęta (chyba, że coś przeoczyłem).

Skrót myślowy. Status prawny jest ten sam, no ale jasne, skoro można się przyczepić, to czemu by tego nie zrobić...

Rozumiem, że Wschodnia Republika Estelli oraz Królestwo Zjednoczonych Niderlandów po przez uniemożliwienie wysłania swoich reprezentantów do Kortezów będą traktowane jak zwykły plebs bez prawa głosu w parlamencie, dobrze rozumiem?
Czy wobec pomysłu WKM o uniemożliwieniu reprezentantom Republiki i Niderlandów aktywne uczestniczenie w pracach Kortez Generalnych, Imperium zrzeknie się prawa do wysłania swoich obserwatorów do Kongresu Narodowego i Stanów Generalnych?

No cóż, źle WKW zrozumiał, bo nikt nie chce robić z nikogo plebsu. Jak WKW chce uprawiać demagogię to wskażę kierunek - Surmenia.
Co do meritum - tak, Niderlandy i Estella nie mogłyby wysyłać delegatów do kortezów, bo nie podlegają pod prawa kardynalne. Obecna sytuacja jest natomiast skrajnie patologiczna - pewne państwa chcą tworzyć prawo pod które same nie podlegają...
Natomiast na zasadzie wzajemności państwa te mogłyby wysłać do kortezów po jednym obserwatorze, który jednak nie miałby (tak jak w Estelli i Niderlandach obserwator skarlandzki) prawa do udziału w głosowaniach - przedyskutowałem tę propozycję jakiś czas temu z JKM Albertem II i zaakceptował on to rozwiązanie.

Co do pomysłu Księżnej Cataliny to popieram w 100%, obecnie Imperium powolutku umiera bo cała władza jest skupiona w rękach dwóch monarchów de facto jednego, a sami obywatele niewiele mają do powiedzenia.

Zwłaszcza jak nie chcą mieć. Zasiadają w rządzie i niestety gapią się w zdobienia stołka, a po ich działaniach ani widu ani słychu...

Tak jak napisałem wcześniej - nie jest natomiast złym pomysłem oddanie w ręce deputowanych inicjatywy ustawodawczej i, oczywiście, stworzenie instytucji ustawy funkcjonującej na równi z dekretami.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #213 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 10:07:17 »
Skrót myślowy. Status prawny jest ten sam, no ale jasne, skoro można się przyczepić, to czemu by tego nie zrobić...
Chciałem tylko podkreślić, że Grandowie jako tacy występują tylko w Skarlandzie i nie miałem zamiaru się czepiać.

No cóż, źle WKW zrozumiał, bo nikt nie chce robić z nikogo plebsu. Jak WKW chce uprawiać demagogię to wskażę kierunek - Surmenia.
Co do meritum - tak, Niderlandy i Estella nie mogłyby wysyłać delegatów do kortezów, bo nie podlegają pod prawa kardynalne. Obecna sytuacja jest natomiast skrajnie patologiczna - pewne państwa chcą tworzyć prawo pod które same nie podlegają...
Natomiast na zasadzie wzajemności państwa te mogłyby wysłać do kortezów po jednym obserwatorze, który jednak nie miałby (tak jak w Estelli i Niderlandach obserwator skarlandzki) prawa do udziału w głosowaniach - przedyskutowałem tę propozycję jakiś czas temu z JKM Albertem II i zaakceptował on to rozwiązanie.
Pracowaliśmy nad aktem prawnym o Kortezach Generalnych, zatwierdziliśmy że każdy region będzie reprezentowany - będziemy to teraz zmieniać? Wschodnia Republika Estelli nie zrezygnuje z prawa danego jej przez Dekret Królewski o Kortezach Generalnych, a w przypadku jego odebrania Wschodnia Republika Estelli wystapi z propozycją zmian w Traktacie Pokojowym i Stowarzyszenia.

Zwłaszcza jak nie chcą mieć. Zasiadają w rządzie i niestety gapią się w zdobienia stołka, a po ich działaniach ani widu ani słychu...

Skąd ta wiedza, że nie chcą mieć? Jak władza jest skupiona w rękach dwóch no de facto jednego monarchy to się proszę nie dziwić, że aktywność co niektórych obywateli jest znikoma a urzędy tzw. państwowe/królewskie/imperialne (niepotrzebne skreślić) nie działają bo król i tak zrobi po swojemu.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #214 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 11:18:09 »
Zmiana polityki? Traktat, jakaś umowa - rozumiem ale ślub? Burboni to ród niezbyt obyty - jeden z nich nie tak dawno chciał żeby go koronować na króla Skarlandu XD

Nie wiem z jakiego źródła ma Wasza Wysokość takie informacje, ale pierwsze słyszę. Widocznie nie jestem doinformowany.

Ten ślub jest dla mnie działaniem niezrozumiałym bo jeżeli ma być tzw. zmianą polityki to będzie największym błędem Korony od czasów elekta Manuela I.

Wasza Wysokość, przecież to  królewska małżonka, nie mówimy o głowie państwa. Z resztą to wola Jego Majestatu, a ślub per procura już się odbył.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #215 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 11:26:16 »

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #216 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 12:16:11 »
Pracowaliśmy nad aktem prawnym o Kortezach Generalnych, zatwierdziliśmy że każdy region będzie reprezentowany - będziemy to teraz zmieniać? Wschodnia Republika Estelli nie zrezygnuje z prawa danego jej przez Dekret Królewski o Kortezach Generalnych, a w przypadku jego odebrania Wschodnia Republika Estelli wystapi z propozycją zmian w Traktacie Pokojowym i Stowarzyszenia.

Nie rozumiem oburzenia WKW. Po pierwsze, dekret o kortezach to był tylko projekt - nigdy nie uchwalony, poza tym jak wskazywałem wcześniej - projekt wadliwy. Także przedstawiciel Estelli, jak na razie, ma prawo zasiadania w kortezach na podstawie Prawa Kardynalnego o Władzy, co jest wybitnie groteskowe, bo Estelli to prawo nie obowiązuje, ona po prostu go nie uznaje. Dlatego najwyższy czas zmienić tę patologię...

Zatem, Wschodnia Republika Estelli nie musi "rezygnować z danego jej prawa na podstawie dekretu", bo takiego prawa na takiej podstawie nie ma. A o tym, czy będzie je miała zdecyduje Monarcha.

I na koniec - proszę nie czynić tutaj powtórki z historii i nie szantażować "propozycją rewizji traktatu", bo będę zmuszony wyciągnąć na światło dzienne pewne dokumenty dot. Estelli i tego, jaki aktualnie powinna mieć ustrój i głowę państwa, a naprawdę nie chce mi się tego robić, więc przestańmy sobie wreszcie grozić...

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #217 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 13:32:01 »
Oj przepraszam, faktycznie :) No to uznajmy temat za zmaknięty :)

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #218 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 15:35:29 »

Wasza Arcychrześcijańska i Najwierniejsza Mość,
Wasze Królewskie Wysokości,
Wasze Książęce Mości,
Wasze Ekscelencje,

Uważam pomysł Jego Królewskiej Wysokości Carlosa jako słuszny i zgadzam się, iż z samego faktu zajmowania wysokiego miejsca w Niderlandach, czy Estelli nie powinno przysługiwać miejsce w Kortezach. Jednakże traktat stowarzyszeniowy mówi o tym, iż "Imperium Skarlandu respektuje wszelkie tytuły szlacheckie i arystokratyczne nadane przez władców Królestwa Zjednoczonych Niderlandów, uznając ich władzę w księstwach i włączając w poczet szlachciców i grandów Imperium." Jest więc chyba jasnym, że włączenie w poczet grandów oznacza nadanie wszelkich dla tej grupy prawem przewidzianych przywilejów. Ewentualna zmiana tego stanu rzeczy wymagać więc będzie korekty traktatu.

Niestety mam jednak przy tym nieodparte, choć być może mylne wrażenie, iż działanie to jest podyktowane przeciw mnie. Zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę, drobna kłótnię pomiędzy nami zaistniałą przed kilkoma dniami. Wówczas muszę zasmucić Waszą Królewską Wysokość, iż nawet taka zmiana przepisów, nie sprawi, iż przestanę być członkiem tej izby, gdyż jako Grand (Książę Mediolanu w Wielkim Księstwie Rotrii) pozostanę na pozycji dającej przywilej głosu w Kortezach. Chyba, że Wasza Królewska Wysokość proponuje, by skarlandzcy Grandowie, przez fakt posiadania wysokich godności bądź to w Niderlandach, bądź to w Estelli byli dyskwalifikowani z udziału w obradach i prawa głosu. Proszę o wyjaśnienie tego tematu, gdyż ma on istotne znaczenie dla dalszej dyskusji nad tym zagadnieniem.

Z wyrazami rewerencji,
(-) Don Alberto de Orange-Nassau
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #219 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 16:00:12 »
Wasza Królewska Wysokość,

sprawa jest paradoksalnie bardzo prosta i moje ogromne zdziwienie budzi fakt, że zarówno Wasza Królewska Wysokość jak i Jego Królewska Wysokość Norbert de Catalan odbierają ją jako atak personalny. Bardzo smuci mnie takie pojmowanie sprawy, gdyż jest ono równoznaczne z tym, jaką opinię mają Wasze Królewskie Wysokości o mojej skromnej osobie.

Odnosząc się do pierwszego akapitu wypowiedzi Waszej Królewskiej Wysokości - zdaję sobie sprawę z tego faktu, jak również z całości sytuacji, iż tak podyktowana zmiana niesie za sobą wymóg dostosowania szeregu aktów prawnych, w tym prawa kardynalnego i traktatów. Jak jednak raczył kiedyś Wasza Królewska Wysokość zauważyć, wolą obu stron (zarówno w przypadku stosunków Niderlandy-Skarland, jak i Estella-Skarland) jest podtrzymanie partnerskich relacji. Aby to osiągnąć, jest WKW na pewno świadomy, że wymaga to pewnej wzajemności w niektórych obszarach i wzajemnego zrozumienia. Ja staram się rozumieć, zwłaszcza od pamiętnego sporu, potrzeby Niderlandów i o to samo proszę Dwór Niderlandzki - by rozumiał całokształt sytuacji i wzajemnych stosunków. Musi WKW przyznać, iż skrajnie krzywdzącą jest sytuacja, w której o najwyższym prawie pewnego podmiotu decydują podmioty trzecie - w tym wypadku o prawie Skarlandu decydują Niderlandy i Estella, których to wspomniane prawo nie obowiązuje. By podtrzymać wzajemne relacje musimy się nawzajem rozumieć i eliminować ew. patalogie, jedną z których jest aktualna sytuacja w kortezach. Moim zdaniem jedyną inną rozsądną, uczciwą i sprawiedliwą alternatywą jest uznanie przez Estellę i Niderlandy podległości pod Prawa Kardynalne, przy zachowaniu możliwości stanowienia o nich wspólnie ze Skarlandem.

Jestem świadomy sprawowania przez Waszą Królewską Wysokość pozycji Księcia Mediolanu i absolutnie nie neguję prawa książąt/grandów rotryjskich do stanowienia o prawach kardynalnych Imperium, gdyż Wielkie Księstwo Rotrii jest integralną częścią Skarlandu i podlega pod jego prawo. W przypadku "dublowania się" zaszczytów książęcych w Skarlandzie i Niderlandach lub w Skarlandzie i Estelli osoby te absolutnie nie miałyby odebranego prawa do zasiadania w kortezach - nigdy tego nie postulowałem.

Dlatego na przyszłość proszę Wasze Królewskie Wysokości o nie uprawianie krzywdzącej demagogii i o nie przypisywanie mojej osobie złych intencji wobec Waszych Królewskich Mości, gdyż nigdy takich nie przejawiałem.

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #220 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 17:24:09 »

Wasza Królewska Wysokość,

Nie przypisywałem Waszej Królewskiej Wysokości ani złych intencji, co zaznaczyłem mówiąc "(...) być może mylne wrażenie", ani też nie uprawiałem demagogii, wyrażając jedynie swoje wątpliwości i prosząc o ich doprecyzowanie.

Pragnę jednak nadmienić, iż wyrażone wcześniej stanowisko jest wyłącznie moim prywatnym zdaniem, nie będącym reprezentacją stanowiska Królestwa w tej sprawie.

Z wyrazami rewerencji,
(-) Don Alberto de Orange-Nassau
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #221 dnia: Wtorek, 11 Sie 2015, 21:01:35 »
Propozycja przedstawiona przez Jej Książęcą Mość to niemal klasyczny opis monarchii konstytucyjnej. Moje doświadczenia mikronacyjne wskazują jednak, że parlament w takim ustroju jest skrajnie nieefektywny i de facto kreowaniem prawa musi zająć się monarcha.

Ja mówię o parlamencie odpowiadającym za politykę regionalną naszego państwa. Tu głos decydujący powinien mieć parlament. Sprawy wojska, obronności i zagranicy należałyby do Króla. W polityce wewnętrznej trzeba wspólnej współpracy, pewnego rodzaju dialogu i ustępstw czasami. Nikt lepiej nie zrozumie spraw regionów Imperium od ich władców/zarządców. W razie ważnej sprawy zasiadają do stołu, rozmawiają spierają się, ale potem wypracują kompromis, bo tego od nich wymaga powaga, przeto są odpowiedzialni za Kortezy.

Drugim problemem Skarlandu jest tzw. diarchia - dwóch monarchów z czego tylko jeden jest aktywny, drugi trzyma się tronu jak grubas chipsów - któryś z monarchów powinien ustąpić (lepiej ten mniej aktywny).

Dziękuję za wyrazy uznania, lecz nie uważam, by Imperium wymierało. Faktem jest, że przyda się lekka liberalizacja i zwiększenie uprawnień Kortezów. Co do diarchii, może Jej Arcychrześcijańska Mość jest nieobecna, a Jego Arcychrześcijańska i Najwierniejsza Mość jest, lecz sądzę, że niegodziwe jest porównanie władczyni do grubasa trzymającego się chipsów. Znam historię Skarlandu i doskonale wiem, że między innymi dzięki Donie Leonor znajdujemy się tutaj. Podczas, gdy rdzenni Skarlandzcy Catalanie darli się o władze, spiskowali przeciw sobie ta kobieta z medycejskiej linii Domu Katalońskiego wstąpiła w zniszczonym kraju na tron i odbudowała pozycję Skarlandu. Więc nie demonizujmy, że zabija Imperium dwóch monarchów. Czasem też mam przeczucia i refleksje, że jeden władca wystarczyłby, jednak to nie jest problem dla Skarlandczyków. Są ważniejsze sprawy, jak kompetencje Kortezów. Monarchię zostawmy w spokoju.

Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #222 dnia: �roda, 12 Sie 2015, 00:28:09 »
Co do diarchii, może Jej Arcychrześcijańska Mość jest nieobecna, a Jego Arcychrześcijańska i Najwierniejsza Mość jest, lecz sądzę, że niegodziwe jest porównanie władczyni do grubasa trzymającego się chipsów. Znam historię Skarlandu i doskonale wiem, że między innymi dzięki Donie Leonor znajdujemy się tutaj. Podczas, gdy rdzenni Skarlandzcy Catalanie darli się o władze, spiskowali przeciw sobie ta kobieta z medycejskiej linii Domu Katalońskiego wstąpiła w zniszczonym kraju na tron i odbudowała pozycję Skarlandu. Więc nie demonizujmy, że zabija Imperium dwóch monarchów.

Jestem tego samego zdania. Należy pamiętać, że to właśnie za sprawą Jej Arcychrześcijańśkiej Mości, pozycja Skarlandu na arenie międzynarodowej ustabilizowała się. Najjaśniejsza Pani odbyła podróże dyplomatyczne do takich krajów jak; Królestwo Agurii; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Królestwo Dreamlandu; Federacja Al Rajn; Królestwo Surmenii; Państwo Kościelne Rotria; oraz nieistniejąca już Republika Francuska. Dzięki tym zabiegom Skarland odbudował swą pozycję i mógł przerodzić się w państwo, które widzimy obecnie. Nie ukrywam, że dotychczasowy progres będzie wzrastał.

Uważam również, że Kortezy Generalne wymagają reform. Dając większą swobodę w ich działaniu możemy zaangażować większą część skarlandczyków do uczestniczenia w życiu politycznym Imperium. Oczywiście, monarcha powinien zachować silną pozycję by być gwarantem stabilności Imperium Skarlandu. Lecz by tego dokonać musimy zająć się reformom Praw Kardynalnych. Rada Imperialna dołoży wszelkich starań,  by prawo Imperium było przejrzyste i spójne. Imperium musi wzrastać i rosnąć w siłę ku chwale monarchii, tak by pokolenia pamiętały o jego wspaniałych czasach, o czasach świetności Imperium Skarlandu! :)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #223 dnia: �roda, 12 Sie 2015, 01:40:23 »
Musi WKW przyznać, iż skrajnie krzywdzącą jest sytuacja, w której o najwyższym prawie pewnego podmiotu decydują podmioty trzecie - w tym wypadku o prawie Skarlandu decydują Niderlandy i Estella, których to wspomniane prawo nie obowiązuje.
Moim zdaniem jedyną inną rozsądną, uczciwą i sprawiedliwą alternatywą jest uznanie przez Estellę i Niderlandy podległości pod Prawa Kardynalne, przy zachowaniu możliwości stanowienia o nich wspólnie ze Skarlandem.

Zgodnie z art. 27 Konstytucji Politycznej Wschodniej Republiki Estelli skarlandzkie prawa kardynalne zwane w konstytucji "prawem konstytucyjnym" obowiązują gdy:
Konstytucja Republiki lub jej system prawny nie określa spraw określonych w systemie prawnym Imperium Skarlandu.
Czyli to czego przepisy prawa Republiki nie określają a określają to przepisy praw kardynalnych to wtedy stosuje się przepisy zawarte w prawach kardynalnych. No i prawo skarlandzkie może nie obowiązywać w Republice w całości - tylko to co jest zgodne z Konstytucją Polityczną WRE.

Wschodnia Republika Estelli tym samym uznaje Prawa Kardynalne Imperium jeżeli nie kolidują z lokalnym systemem prawnym.

Co do ogłoszenia dekretu to cóż jawnie widać, że mimo iż Kortezy coś zatwierdzają to monarchowie skarlandzcy mają to gdzieś.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
« Odpowied� #224 dnia: �roda, 12 Sie 2015, 11:12:40 »
Uważam również, że Kortezy Generalne wymagają reform. Dając większą swobodę w ich działaniu możemy zaangażować większą część skarlandczyków do uczestniczenia w życiu politycznym Imperium. Oczywiście, monarcha powinien zachować silną pozycję by być gwarantem stabilności Imperium Skarlandu. Lecz by tego dokonać musimy zająć się reformom Praw Kardynalnych. Rada Imperialna dołoży wszelkich starań,  by prawo Imperium było przejrzyste i spójne. Imperium musi wzrastać i rosnąć w siłę ku chwale monarchii, tak by pokolenia pamiętały o jego wspaniałych czasach, o czasach świetności Imperium Skarlandu! :)

Popieram Waszą Książęcą Mość w tych słowach. Reformy powinny dać Kortezom duże prawa. Tak, jak wspomniała również Jej Książęca Mość w obrębie regionów powinny mieć decydujące zdanie. Kortezy także powinny odpowiadać za politykę finansową państwa, a także sprawy związane z kulturą i innymi tego typu sprawami.

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago