Autor W�tek: Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo  (Przeczytany 6819 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Posiedzenie Kortez Generalnych w Toledo
« Odpowied� #30 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:25:18 »
Jeśli prymas może być wydalony przez monarchę z racji niewydolności w sprawowaniu swego urzędu, to takie rozwiązanie mnie satysfakcjonuje. :)

Nie może. Status persona non grata nadawany jest w dyplomacji osobie chronionej immunitetem za jakieś poważne uchybienia, czy działania na szkodę państwa przyjmującego (lub jako środek cenzury wobec własnych obywateli - jak w Rotrii ;)).

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #31 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:33:10 »
Jeśli prymas może być wydalony przez monarchę z racji niewydolności w sprawowaniu swego urzędu, to takie rozwiązanie mnie satysfakcjonuje. :)

Nie może. Status persona non grata nadawany jest w dyplomacji osobie chronionej immunitetem za jakieś poważne uchybienia, czy działania na szkodę państwa przyjmującego (lub jako środek cenzury wobec własnych obywateli - jak w Rotrii ;)).

Fakt, zła interpretacja :) Musze nauczyć się czytać ze zrozumieniem. :)

A tak z innej beczki , skąd u Waszej Wysokości taki podpis ? :) Z tego co wiem w Estelli już na pewno nie posiada Wasza Wysokość statusu persona non grata , bo Estella jest podległa prawą Korony Skarlandzkiej :)
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #32 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:34:24 »
Abstrahując nieco od tego, to przecież Rotrii powinno zależeć na tym konkordacie, a nie Skarlandowi, więc nie powinni wybrzydzać ;).

Czekam wobec tego na propozycję dopisania do konkordatu, że królowa będzie mogła mianować i odwoływać kardynałów oraz vetować uchwalane w Rotrii przepisy, bo to przecież Rotrii powinno zależeć i nie powinna wybrzydzać.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #33 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:37:13 »
A tak z innej beczki , skąd u Waszej Wysokości taki podpis ? :) Z tego co wiem w Estelli już na pewno nie posiada Wasza Wysokość statusu persona non grata , bo Estella jest podległa prawą Korony Skarlandzkiej :)

Zostawiłem z sentymentu ;).

Czekam wobec tego na propozycję dopisania do konkordatu, że królowa będzie mogła mianować i odwoływać kardynałów oraz vetować uchwalane w Rotrii przepisy, bo to przecież Rotrii powinno zależeć i nie powinna wybrzydzać.

Głosowałbym :D. A tak serio - nie przesadzajmy. Proponowane zmiany nie są żadną rewolucją ani precedensem.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #34 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:41:19 »
A może Wasza Królewska Wysokość zaprezentować zapis, który był w konkordacie z Monarchią Austo-Węgier? Jestem ciekawy jak ten zapis był sformułowany i skoro obowiązywał w konkordacie z MAW to czemu nie może być zamieszczony w konkordacie z Imperium?
hrabia Badajoz

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #35 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:46:50 »
A może Wasza Królewska Wysokość zaprezentować zapis, który był w konkordacie z Monarchią Austo-Węgier? Jestem ciekawy jak ten zapis był sformułowany i skoro obowiązywał w konkordacie z MAW to czemu nie może być zamieszczony w konkordacie z Imperium?

Oto rzeczony przepis:

Prymas wybierany jest przez władze Państwa Kościelnego po uzyskaniu aprobaty austro-węgierskiego Monarchy na kandydaturę.

Ponadto, proponowałbym jeszcze taką poprawkę (dodanie ust. 4 w art. 9):

Prymas Imperium Skarlandu nie będzie pełnił kierowniczych funkcji kościelnych w państwie nie będącym Imperium Skarlandu lub Państwem Kościelnym Rotria.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #36 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:52:56 »
Tego ostatniego zapisu nie rozumiem, bo niby czemu nie może pełnić funkcji kierowniczych w Państwie Kościelnym, przecież jest duchownym. A po drugie to jakie są funkcje kierownicze w Rotrii?
hrabia Badajoz

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #37 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 18:59:25 »
Tego ostatniego zapisu nie rozumiem, bo niby czemu nie może pełnić funkcji kierowniczych w Państwie Kościelnym, przecież jest duchownym. A po drugie to jakie są funkcje kierownicze w Rotrii?

Ależ może. Może pełnić takie funkcje w PKR i Skarlandzie. Jeżeli chodzi o cel wprowadzenia takiego przepisu - chodzi tu o to, by prymas był skupiony na jednej diecezji, a nie, mówiąc kolokwialnie, ciągnął dziesięć srok za ogon. Powaga Imperium tego wymaga, żebyśmy nie mieli prymasów z przypadku, i na siłę, lecz ludzi, którzy będą aktywnie działać w państwie, do którego zostali wysłani. 

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #38 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:07:05 »
W takim razie wprowadźmy też zapis mówiący, ze osoba będąca ambasadorem Skarlandu w Rotrii nie może pełnić nigdzie indziej żadnych funkcji, oraz że są nimi osoby wybierane na tej samej zasadzie, na której proponuje się wybór prymasów.
Jako Sekretarz Stanu proponujący ten konkordat Imperium, nie mogę się przychylnie odnieść do tych postulatów.
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #39 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:12:15 »
Ech... Co Wy za jarmark robicie.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #40 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:28:02 »
Ech... Co Wy za jarmark robicie.

Jaki jarmark Wasza Miłość? :) Prowadzimy normalną i cywilizowaną wymianę poglądów. Jesteśmy na Posiedzeniu Kortez Generalnych, tu dyskusje są wymogiem, a nie jedynie oddawanie głosów Za, Przeciw, Wstrzymuje się.

W takim razie wprowadźmy też zapis mówiący, ze osoba będąca ambasadorem Skarlandu w Rotrii nie może pełnić nigdzie indziej żadnych funkcji, oraz że są nimi osoby wybierane na tej samej zasadzie, na której proponuje się wybór prymasów.
Jako Sekretarz Stanu proponujący ten konkordat Imperium, nie mogę się przychylnie odnieść do tych postulatów.

Wasza Ekscelencjo, czyli zapis które poniższy zapis również nie jest do zaakceptowania przez Stolicę Apostolską?Oczywiście nie jestem przeciwnikiem tego konkordatu, ale wydaje mi się, że mam prawo wiedzieć jaka część konkordatu podlega negocjacji. :)

Prymas wybierany jest przez władze Państwa Kościelnego po uzyskaniu aprobaty skarlandzkiego Monarchy na kandydaturę.

hrabia Badajoz

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #41 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:29:25 »
Abstrahując nieco od tego, to przecież Rotrii powinno zależeć na tym konkordacie, a nie Skarlandowi, więc nie powinni wybrzydzać ;).

Co to ma do konkordatu? Proszę nie zmieniać kursu dyskusji nad konkordatem, która jest obecnie na dobrych torach, na tory absurdu.

W takim razie proszę renegocjować traktat ze Skarlandem. W czym problem?

W takim razie szybko się Ekscelencja poddaje. Wróżę z taką postawą wielu sukcesów w dyplomacji.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #42 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:32:47 »
Don Felipe, Wuju Kosmo, Synu Karolu,

nie podobają mi się warunki, które stawia się Państwu Kościelnemu Rotria i całkowicie je potępiam. Proszę, na wzgląd na moją osobę, głęboką związaną z Rotrią o wycofanie swoich żądań i utrzymanie traktatu takim jaki jest. Szczególnie, że jestem prezbiterem Kościoła Rotryjskiego. Każdą propozycję w tym temacie potępiam i boli mnie, że moi rodacy tak chcą niszczyć most między Imperium i Rotrią.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #43 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:34:18 »
Wasza Ekscelencjo, czyli zapis które poniższy zapis również nie jest do zaakceptowania przez Stolicę Apostolską?Oczywiście nie jestem przeciwnikiem tego konkordatu, ale wydaje mi się, że mam prawo wiedzieć jaka część konkordatu podlega negocjacji. :)

Wszystko można negocjować. Uprzedzam jedynie, że nie na wszystko Rotria może się zgodzić. Niektóre proponowane postulaty są zwyczajnie sprzeczne z przepisami kościelnymi.

W takim razie szybko się Ekscelencja poddaje. Wróżę z taką postawą wielu sukcesów w dyplomacji.

Skąd wniosek że się poddaję? Debata trwa, biorę w niej udział, negocjuję. Poddaję? Nie sądzę. Wyrażam sceptycyzm co do niektórych propozycji.

Don Felipe, Wuju Kosmo, Synu Karolu,

nie podobają mi się warunki, które stawia się Państwu Kościelnemu Rotria i całkowicie je potępiam. Proszę, na wzgląd na moją osobę, głęboką związaną z Rotrią o wycofanie swoich żądań i utrzymanie traktatu takim jaki jest. Szczególnie, że jestem prezbiterem Kościoła Rotryjskiego. Każdą propozycję w tym temacie potępiam i boli mnie, że moi rodacy tak chcą niszczyć most między Imperium i Rotrią.

Podpisuję się pod tym.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #44 dnia: Pi�tek, 8 Sty 2016, 19:34:42 »
Po za tym, skoro Monarchia Austro-Węgierska miała taki przepis w konkordacie, który dawał takie prawo monarsze to dlaczego Imperium ma być gorsze? Jesteśmy gorszego sortu (cytuję klasyka)?
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo