Autor W�tek: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo  (Przeczytany 10874 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
Odp: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« Odpowied� #45 dnia: Pi�tek, 3 Cze 2016, 21:35:54 »
Zgadzam się co do wszystkiego. Do ustawy o obywatelstwie, również za ograniczeniem rodziny królewskiej z wyjątkiem piastowania najwyższych godności w innych państwach, czyli krótko mówiąc: tronu.

Ja nie wiem co się dzieję, że tyle osób nie ma. Okres od wiosny do końca lata to zawsze marazm aktywności. Pozostaje mi wierzyć, że tak non stop nie będzie.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #46 dnia: Niedziela, 5 Cze 2016, 11:25:10 »
Tak jest od dłuższego czasu, a dyskusja o przyszłości państwa nic do tej pory nie wniosła więc myślę, że poważnie trzeba się zastanowić nad likwidacją państwa - ale to jak Król z urlopu wróci.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #47 dnia: Niedziela, 5 Cze 2016, 18:26:44 »
To ja powiem wprost co myślę.

Jeżeli nikogo nie będzie obchodził Skarland to ja jestem gotowa, jeżeli będzie taka wola Narodu wstąpić na tron i w przypadku braku zainteresowania ze strony mężnych panów rodu Katalońskiego. Oczywiście, powiecie: pcha się baba na urząd!. Uważam, że jako Królowa i kobieta mogę wiele wnieść. Dobre dla naszego Narodu byłoby, gdybym jako Królowa poślubiła innego władcę i na równych zasadach złączyła nasze nacje unią personalną, taką, jak Unia Polski i Litwy. To jest mądre posunięcie. Chcę się go podjąć. Ponadto uważam, że zawsze jesteśmy w stanie odbudować silny prestiż i przybliżenie dawnych więzów między rodami, siłami frakcyjnymi i państwami. Trzeba tego chcieć, ale jak widać, ani Wasza Wysokość tego nie chce, ani bratanek też, no chyba, że się mylę i nie macie czasu. Skarland idzie odbudować. Jedyne co blokuje wielu, to to, że  niektórzy nie chcą działać, bo się obawiają, że ich plany zniweczy ojciec założyciel Skarlandu. Uważam, że takie wrażenie trzeba zmyć. Ponadto uważam, że warto jeżeli już, postawić na unię personalną z państwami i być może skończyć przyznać przywileje możnym naszego Imperium. Trzeba wierzyć w siłę Narodu. Nie poddawać się.
Dona Sofía Leonor Maria

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #48 dnia: Niedziela, 5 Cze 2016, 20:38:07 »
No fajnie to rozpisała Wasza Wysokość ale co ewentualna zmiana na tronie, ślub i ewentualna unia personalna zmieni w sferze aktywności obywateli? Odbudowa Skarlandu jest jak najbardziej możliwa tylko sam niewiele jestem w stanie zrobić.
Póki co zmiana na tronie się nie zapowiada, chyba że JKM Carlos III sam z tronu zrezygnuje, dokona żywota lub się po prostu nie pojawi. Póki co zakładam, że planowo od jutra przejmie władanie nad państwem - najpóźniej pod koniec tygodnia.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #49 dnia: Poniedzia�ek, 6 Cze 2016, 20:56:57 »
Szanowni,

Przede wszystkim witam wszystkich po długiej przerwie. Przerwie, która była spowodowana wieloma czynnikami. W tej chwili to inny Skarland, nie ten, który widziałem. Skarland, pogrążony w marazmie. To Imperium już tylko z nazwy. Nie ma tego dawnego blasku, tego zaangażowania jak niegdyś. Problem odwieczny - ludzie. My tworzymy te problemy, ale i my je rozwiązujemy. Ten problem da się rozwiązać, tylko musimy tego wszyscy chcieć. Czy chcesz? Niech każdy sobie na te pytanie odpowie.

Pytanie: co dalej? Jak pokierować dalej Imperium? Ważne, żeby ta dyskusja była burzą mózgów, ważne, żeby była konkretna, żeby
ta dyskusja nie zamieniła się w jałową dyskusję, po której nic nie będzie się chciało robić. Bo wiem to z doświadczenia. Co więcej, na tą chwilę warto powstrzymać się od osobistych wycieczek, kłótni. To jest niekiedy dobre, bo to państwo ożywia, pewien ferment, ale nie teraz. Teraz musi być zgoda. I o to proszę. O nic więcej. To tak na wstępie, co proponuję. Nie wiem, dokładnie co się do tej pory działo się dotychczas w czasie tej dyskusji bo nie zapoznałem się ze wszystkim, ale na pewno ta zgoda jest nam potrzebna. Postaram się odnieść w miarę do wszystkiego w ciągu kilku następnych dni, ale na tę chwilę interesje mnie wypowiedź Jego Wysokości odnośnie wstąpienia na tron, unii z Polską i Litwą, a także tego, że dalsze działania blokuje ten, który Imperium założył.

Trzeba wszystko sobie dobrze przemyśleć. To nie może być przypływ chwili, że tak, świetnie, podoba mnie się taka rola. Dlaczego?
Otóż bycie władcą to obowiązek. To nie tylko przyjemności. Powiedziałbym, że również pewne obowiązki i wyrzeczenia. A właściwie tych obowiązków i wyrzeczeń jest więcej niż przyjemności. Jakiego monarchy potrzebujemy? Takiego, który jednoczy, który daje nam wszystkim siłę i poczucie wspólnoty, że możemy osiągnąć coś razem. Który nas zaangażuje. W tej sytuacji myślę, że wiele osób ma jakieś pragnienia by przejąć ster. Ale to nie takie proste.

Brzmi kolorowo, ale tylko brzmi, ale raz jeszcze powtórzę: nic nie jest proste. Cieszę się, że Wasza Wysokość ma zapał, ale ja tego nie widzę. Nie widzę tej unii. Dlaczego? Nie pasujemy do Polski i Litwy. To zupełnie inna kultura, inne podejście, inni ludzie. Uważam, że musimy być w pełni niezależni. Stać nas na to. Byliśmy w gorszych kryzysach. Wychodziliśmy z tego. Sami. Owszem, wchodząc z kimś w unię jest więcej ludzi, ale co z tego? Co z tego, że nas będzie więcej? Doskonale pamiętam czasy Rotrii i Niderlandów kiedy były pod wspólną egidą - Imperium. To się źle skończyło. Każdy chciał w swoją stronę, to nie było zbawienne dla Skarlandu. Weszliśmy w konflikty, które o mały włos nie spowodowały podziału Imperium czy jego upadku. Nie. Nie tędy droga. Oczywiście próbować można, ale ja jestem za tym, że skoro to są nasze problemy to sami musimy je rozwiązać. Nikt inny.

Nie odnoszę takiego wrażenia, tak to z mojej strony wygląda by Jego Królewska Wysokość cokolwiek miał zniweczyć. Traktuję Jego Królewską Wysokość na równi z sobą. Każdy z nas ma jakieś własne wizje, pomysły. Kwestia rozmowy. Na pewno Jego Królewska Wyoskość to silna osobowość, ale nie takich ludzi już widziałem. Z każdym można nawiązać nić porozumienia.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #50 dnia: Poniedzia�ek, 6 Cze 2016, 23:41:35 »
Czcigodni,

chciałbym Was powitać po krótkiej nieobecności i przeprosić, że zniknąłem i ogłosiłem regencję bez publicznego wyjaśnienia. Było to związane z sytuacją realną - studiami i wyjazdem służbowym. Teraz jednak już nic ze świata realnego nie powinno pokrzyżować mojego zaangażowania w Skarlandzie.

W tym miejscu można by napisać długą i kwiecistą mowę, ale po co? Wątpliwe, by chciało się ją komuś przeczytać, więcej informacji niż syntetyczne podsumowanie by ona nie wniosła, zaś aktywności także by ona raczej nie zwiększyła. Ograniczę się zatem do krótkiego wyłożenia Czcigodnym jak się sprawy mają.

Najpierw przypomnijmy sobie to, co mówiłem na początku - aktualna formuła Skarlandu najpewniej już się wyczerpała - większość doświadczonych obywateli odeszła, zaś nowi nie napłynęli. Co prawda z ociąganiem, ale jednak Czcigodni przyznali mi po pewnym czasie rację. Mamy zatem trzy wyjścia:

I. Utrzymać status quo i we czwórkę próbować pchać ten wózek z napisem "Imperium Skarlandu", licząc na to, że się po drodze nie wykolei, co dość wątpliwe, jako że zdaje się ona być mało wyboista, a raczej nijaka i nudna, lub że raczej po drodze nie umrą ci, którzy tenże wóz pchają. Nie mówię, że w tym wariancie jesteśmy niechybnie skazani na porażkę, jednak napływu świeżej krwi jak nie było, tak nie ma. Najpewniej z dwóch powodów: Skarland w obecnej formie nie jest już atrakcyjny oraz nie mamy żadnej promocji "na zewnątrz" i nie łudźmy się - nie będziemy mieć nigdy, gdyż nikomu w v-świecie to jeszcze nie wyszło.

II. Zupełnie przebudować Skarland - jeżeli zdecydowalibyśmy się na to rozwiązanie, to trzeba mieć świadomość, że będzie wymagało ono niezwykle wytężonej pracy. Być może jednak przyciągnęłoby to parę osób z innych państw, zarówno w trakcie remontu, jak i po nim - to jednak tylko hipoteza, która równie dobrze może okazać się nieprawdą.

III. Rozwiązać Skarland. W przypadku tego radykalnego rozwiązania dalsze losy dziedzictwa Skarlandu, zarówno tego technicznego, jak i kulturowego, zostałyby zapewne zdecydowane w gronie "darczyńców" serwera.

Najpierw podyskutujmy nad tymi punktami, jak sądzę, wstępnie dosyć konkretnymi, a które dadzą nam odpowiedź co czynić w przyszłości, gdyż dotychczasowa dyskusja, która miała swoje plusy na krótką metę, jako, że delikatnie zaktywizowała parę osób, nie może trwać wiecznie - zresztą jej skuteczność też już osłabła. A zatem dyskutujmy, jednak konkretnie, następnie zaś Kortezy niech podejmą stosowną decyzję.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #51 dnia: Wtorek, 7 Cze 2016, 10:56:43 »
Szanowni,

Audaces  fortuna ivuat! To znaczy: odważnym szczęście sprzyja. Trzeba być odważnym. Skoro zrobiliśmy pewien krok do przodu tj. tutejsza debata, to trzeba iść dalej. Likwidacja państwa to pójście na skróty, nie wiem jak tak w ogóle można pomyśleć. Trzeba walczyć! Najłatwiej jest pójść najprostszą drogą, ale to nie będzie sukces. To będzie porażka. Obecna formuła Skarlandu się wypaliła, dlatego trzeba zastanowić się jak ją wzbogacić, albo zmienić, ale absolutnie nie powinniśmy rozważać likwidacji państwa bo jest potencjał.

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #52 dnia: Wtorek, 7 Cze 2016, 16:47:26 »
Szanowni,
przepraszam, że post pod postem, ale aktywność jest na tyle powalająca, że tak to wygląda :)

Przede wszystkim uważam, że trzeba wziąć się za forum i stronę. Zrobić totalną reorganizację. Opisać narracyjnie działy. Do tego będzie potrzeba trochę inwencji twórczej, ale potrzeba totalnego odświeżenia. Totalnego. By uczynić Skarland czymś nowym, oczywiście nie zapominając o jego przeszłości i kulturze. Oczywiście by miało to sens muszą być solidne podstawy. Musimy wiedzieć czy chcemy obecny klimat, czy chcemy inny, jaki chcemy ustrój. To wszystko jest do wypracowania.

Co do strony i forum ja bym chciał to połączyć w wielki portal spięty z forum. To jest możliwe. Na SMF jest świetny skrypt, który można by było wypróbować, na którym jest możliwość pisania np. artykułów, a więc mogłaby rozkwitnąć prasa. Nie ma sensu prowadzić oddzielnej strony bo i tak obecna jest mało atrakcyjna, nie ma żadnych treści. Nic się tam nie dzieje. Tak to z mojej strony wygląda, co mogę zaproponować, ale by się to udało potrzebna jest współpraca nas wszystkich. To co proponuję to już kwestia tego jak mielibyśmy wyglądać z zewnątrz. Co jest bardzo istotne. Nie tylko ważny jest ustrój i klimat, ale ważne jest zaplecze informatyczne. Obecnie, zatrzymaliśmy się. Nie idziemy z czasem. A musimy jeśli chcemy przetrwać. Teraz użytkownik jest bardzo wymagający, to nie te czasy by wystarczyło tylko to, że mamy na czym pisać. Teraz potrzeba dodatkowych udogodnień, dodatkowej zachęty.

Trochę już zostało powiedziane o prasie, o edukacji, o gospodarce, teraz wspomniałem o zapleczu informatycznym, ale nikt nie wspomniał o jeszcze jednym aspekcie: o armii. To powinno być naszą kolejną siłą, która powinna przyciągnąć.

Sekretarz ds. Wojny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #53 dnia: Wtorek, 7 Cze 2016, 17:22:55 »
Co do strony to zaznaczę, że takowa oficjalnie nie istnieje. Co do dodatku portalowego do SMF to na naszym forum dodatki te powodują jakiś problem przez co nie działają poprawnie albo psują forum. SMF też kiepsko integruje się z wordpresem (przynajmniej żaden znany mi dodatek czy sposób nie zadziałał).
System bankowy uzgodniono, że będzie działał na oddzielnym forum bo phpbank od kilku osób już dostałem i na dwóch serwerach go próbowałem instalować i nie zadziałał niestety.

Co do samego państwa może warto je przenieść w czasy współczesne? Da np. mnie to możliwość reaktywacji telewizji.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #54 dnia: Wtorek, 7 Cze 2016, 17:38:59 »
Szanowni,
przepraszam, że post pod postem, ale aktywność jest na tyle powalająca, że tak to wygląda :)

Przede wszystkim uważam, że trzeba wziąć się za forum i stronę. Zrobić totalną reorganizację. Opisać narracyjnie działy. Do tego będzie potrzeba trochę inwencji twórczej, ale potrzeba totalnego odświeżenia. Totalnego. By uczynić Skarland czymś nowym, oczywiście nie zapominając o jego przeszłości i kulturze. Oczywiście by miało to sens muszą być solidne podstawy. Musimy wiedzieć czy chcemy obecny klimat, czy chcemy inny, jaki chcemy ustrój. To wszystko jest do wypracowania.

Co do strony i forum ja bym chciał to połączyć w wielki portal spięty z forum. To jest możliwe. Na SMF jest świetny skrypt, który można by było wypróbować, na którym jest możliwość pisania np. artykułów, a więc mogłaby rozkwitnąć prasa. Nie ma sensu prowadzić oddzielnej strony bo i tak obecna jest mało atrakcyjna, nie ma żadnych treści. Nic się tam nie dzieje. Tak to z mojej strony wygląda, co mogę zaproponować, ale by się to udało potrzebna jest współpraca nas wszystkich. To co proponuję to już kwestia tego jak mielibyśmy wyglądać z zewnątrz. Co jest bardzo istotne. Nie tylko ważny jest ustrój i klimat, ale ważne jest zaplecze informatyczne. Obecnie, zatrzymaliśmy się. Nie idziemy z czasem. A musimy jeśli chcemy przetrwać. Teraz użytkownik jest bardzo wymagający, to nie te czasy by wystarczyło tylko to, że mamy na czym pisać. Teraz potrzeba dodatkowych udogodnień, dodatkowej zachęty.

Trochę już zostało powiedziane o prasie, o edukacji, o gospodarce, teraz wspomniałem o zapleczu informatycznym, ale nikt nie wspomniał o jeszcze jednym aspekcie: o armii. To powinno być naszą kolejną siłą, która powinna przyciągnąć.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Nie znam ani jednego przykładu państwa aktywnego dzięki temu, że posiada jeden sprzężony system informatyczny. Faktem jest, że tak to wygląda w Sarmacji, ale nie to jest główną przyczyną popularności Księstwa. Potwierdza to tylko przypadek Bialenii i RON. Pierwsza wspomniana mikronacja była u szczytu swojej potęgi ludnościowej w momencie posiadania jedynie samego forum, a które też zaczęło się po pewnym czasie, mówiąc kolokwialnie, "sypać". Po zmianie domeny, przenosinach na nowe forum i stworzeniu strony, które oczywiście były lepsze i ładniejsze od poprzedniej bazy, aktywność wcale nie wzrosła - stało się zupełnie odwrotnie. Część dotychczasowych mieszkańców zniknęła - co prawda po pewnym czasie duża część z nich powróciła, jednak do starej aktywności Bialenii już nie udało się wrócić (choć ta wciąż jest wysoka). Obydwa państwa (tj. Sarmacja i Bialenia) zaś zawdzięczają swój sukces "rozmyciu kulturowemu". Przez to pojęcie rozumiem, że nie mają one absolutnie jasno oznaczonych ram czasowych ani dominującego nurtu kulturowo-ideologicznego. Co prawda istnieją pewne zwarte koncepcje, jak Ostateczna Krucjata w Księstwie, czy mit Powstańców Marcowych w Republice, ale na co dzień w sferze kulturowej panuje ogromne rozluźnienie i liberalizm (choć i w tych państwach zawsze znajdą się tacy, co by najchętniej zakneblowali usta "niewygodnym", czy też "skandalistom"). To jest moim zdaniem przyczyna sukcesu tych mikronacji. Najciekawszym casusem jest zaś RON. Państwo to ma niesamowicie przestarzałą graficznie stronę i forum. Nie dysponuje żadnymi nowinkami technicznymi, powiedziałbym wręcz, że na myśl o korzystaniu z forum RON za każdym razem przechodzą mnie ciarki, tak jest ono niewygodne i nieczytelne. A jednak mimo tego, pod względem aktywności, państwo to ma się bardzo dobrze, a na pewno najlepiej z puli tzw. "mikronacji historycznych". I znów widzimy, że techniczna rewolucja nie ma żadnego przełożenia na aktywność. Co jest zatem przyczyną sukcesu RON? Najpewniej dość spore zainteresowanie historią I Rzeczypospolitej wśród gimnazjalistów/licealistów/studentów/ludzi nieco starszych, zaś historia i kultura Hiszpanii, niezwykle po macoszemu traktowana w naszym realnie istniejącym kraju, uchodzi raczej za niszę. Stąd RON jest Mekką, w stronę której z utęsknieniem nieraz spoglądają "uchodźcy" z byłej Rotrii, Surmenii, a także MAW czy właśnie Skarlandu, którzy oczywiście równie chętnie wybierają Sarmację lub Bialenię. Reszta zaś niezadowolonych ze swoich dotychczasowych państw udaje się do Dreamlandu - tego fenomenu jednak nie umiem wyjaśnić ;).

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #55 dnia: Wtorek, 7 Cze 2016, 20:40:50 »
Można polemizować. Nadal stoję na stanowisku, że zaplecze informatyczne ma znaczenie, wygląd forum, wygląd strony, jej funkcje. Oczywiście to nie jedyna przyczyna, która może (co chcę teraz bardzo podkreślić) przełożyć się na aktywność. Może, ale nie musi.

Aktywność = ludzie. Skąd biorą się ludzie w mikronacji? Z zainteresowania. Co może ich zainteresować? Zaplecze informatyczne, cała ta otoczka. A skoro są ludzie - jest aktywność. O to mi chodzi.

Sądzę, że musimy sobie jak najwięcej furtek pootwierać, a nie się zamykać i robić z siebie hermetyczne, niedostępne środowisko. I właśnie o tym gdzie trafimy, do jakiej mikronacji decyduje wiele czynników, ale z racji, że jesteśmy ludźmi często oceniamy coś jak wygląda z zwewnątrz. Człowieka oceniamy np. po wyglądzie. Mirkonację oceniamy po stronie, forum czyli po zapleczu informatycznym. To pierwsze takie wrażenie, które decyduje czy ktoś u nas zamieszka czy nie. Wiem, że czasem nie powinno oceniać się czegoś po wyglądzie, ale tacy już jesteśmy.

Duży wpływ na aktywność mają ludzie, nie wspominam już jakiś o dotakowych udogodnieniach typu system gospodarczy. Do czego zmierzam? Zmierzam mianowicie do tego, że ważne jest środowisko. Każda mikronacja to inne środowisko, inni ludzie. Skoro już jesteśmy już na jakiś przykładach to taka Bialenia jest znana z luzackiego podejścia do życia, tam nikt się nie przejmuje kiedy ktoś publicznie rzuci obelgę, tam nie ma skostniałej tytulatury, tam są sami swoi i dlatego wielu ludzi tam ciągnie. Tam ludzie są zintegrowani. Nie każdy lubi histroyjki typu: Wasza Wysokość itp. Skarland? Z czego jest znany, znany jest z intryg, gierek politycznych, zakulisowych działań, z uroczystości państwowych z udziałem monarchy czy kościelnych, z tytulatury, ale nie jest zintegrowany. Każdy ma jakieś swoje grupki, w których działa, ta grupka która ma największe wpływy: rządzi. Ta, która ma najmniejsze wpływy: nie rządzi i ma niewielkie wpływy i wypada z obiegu. I dlatego nie ma u nas dużo ludzi. Oczywiście to nie jest z mojej strony jakiś wyrzut, taki mamy klimat, taką przyjęliśmy konwencję, ale jak widać to już nie działa.

Oczywiście wszędzie jest to wszystko, ale u nas jest to na dużą skalę. O takiej Rotrii to już nie wspominam bo tam każdy dzień jest dniem niepewnym, mimo, że jest kościelna otoczka to trudno tam mówić o bezpieczeństwie. Oczywiście nie chodzi mi o to, że dosłownie dostanie się kosę w plecy, ale kto wie czy komuś nie podpadnę? Podpadnę? To rzucane kłody są pod nogi. Jednym taka walka się podoba, czekają na odpowiedni moment i uderzają, zawiązuję sojusze itp. Nie twierdzę, że to coś złego bo każda mikronacja musi mieć swój magnes, którym przyciągnie, ale najwyraźniej naszemu Imperium brakuje już tego magnesu.

Co do mojej propozycji. Nikt nie powiedział, że musimy trzymać się w nieskończoność tego samego systemu czyli SMF. Można spróbować czegoś innego, nowego. Ja sobie to wyobrażam jako jeden wielki portal, sprzężony z forum. Na pewno o wiele lepiej by to wyglądało i kto wie może udałoby się poszerzyć o nowe funkcje.

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #56 dnia: Czwartek, 9 Cze 2016, 09:08:49 »
Widzę, że chęć dyskusji jest przeogromna. Nic nie idzie do przodu, staram się sytuację naprostować, ale wygląda na to, że ja tylko mam na to ochotę. Smutne.

Sekretarz ds. Wojny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #57 dnia: Czwartek, 9 Cze 2016, 17:20:57 »
Pozwolę sobie zaznaczyć, że Ja mam ograniczenia w postaci MPK Kielce więc czas reakcji może się wydłużać ;)

Co do zaplecza informatycznego to pozwolę sobie zaznaczyć, że nasze zdolności do ich tworzenia są raczej małe - sam jestem w stanie wykonać co prawda drobne modyfikacje ale całego systemu choćby bankowego czy integrującego obecne systemy zrobić sam w stanie nie jestem. Więc musimy się zastanowić co nam jest potrzebne i albo zrzucić się na programistę albo poszukać jakiegoś znajomego co zrobi nam to za darmo w co wątpię bo nikt nie robi za darmowego informatyka :P

Co do środowiska typowo luzackiego to uważam, że Skarland potrzebuje właśnie takiego gdyż jak widać bardziej poważne klimaty nie służą nikomu.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #58 dnia: Czwartek, 9 Cze 2016, 20:05:42 »
Widzę, że chęć dyskusji jest przeogromna. Nic nie idzie do przodu, staram się sytuację naprostować, ale wygląda na to, że ja tylko mam na to ochotę. Smutne.

Proszę wziąć pod uwagę okres sesyjno-letnio-wakacyjny i to, że niektórzy także pracują ;). Ponadto, nie wiem, czy WW jest świadomy ze względu na swoją nieobecność, ale podobny marazm nie jest niczym nowym - trwa już dobrze ponad miesiąc, a może nawet jeszcze dłużej, więc obecna cisza nie powinna tym bardziej dziwić :). Widzę jednak, że WW ma zapał i jakąś wizję, dlaczego zatem by tego nie wykorzystać i nie przedstawić nam tejże? ;)

W kwestii informatyki i systemu:
1) Ja nic nie udoskonalę, bo nie umiem.
2) Mam dla JW Norberta SMF-Wordpress bridge, który dostałem od znajomego, może uda się coś z tym zrobić.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #59 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 18:30:02 »
Cały czas jest ta sama śpiewka: zrobimy, pomyślimy. Tylko o dziwo od kwietnia nie widać żadnych efektów, może Szanownych taka wegetacja interesuje, ale nie mnie. Podobnie było z Austro-Węgrami też tak wegetowały i ich los już znamy. O dziwo stamtąd pochodzi również obecny król i o dziwo jakoś już go tam nie ma. Czyżby pora na Skarland? Nie mam zamiaru czekać aż minie okres wakacyjny, aż Szanowni znajdą więcej czasu by coś z Imperium zrobić bo to może zająć kolejne tygodnie, miesiące, a może nawet lata.

Dlatego sam biorę sprawy w swoje ręce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym będę pracował? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje możliwości są skromne, ale na pewno to będzie nowe otwarcie. Będę również pracował na nową ustawą zasadniczą i klimatem Imperium. Oczywiście można by było współpracować nad tym wspólnie, ale ta współpraca trwa już od kwietnia i efektów nie ma. Większość obywateli Imperium albo się rozmyła, albo zwiała do atrakcyjniejszych państw, gdzie rzeczywiście coś się dzieje. W Imperium nie dzieje się nic, czcza gadka z której nic, a nic nie wynika.

Rozumiem, że każdy z nas ma realne obowiązki, może większe, może mniejsze, ale sama aktywność polegająca na pisaniu postów (których jest tak tyle co kot napłakał), kiedy państwo jest w rozsypce nie wystarcza. Trzeba konkretnych działań. I to może nawet lepiej kiedy każdy będzie pracował w swoim zaciszu, niż dyskutował tutaj, w Kortezach w nieskończoność. Będą konkrety, wówczas będzie można dyskutować. To tyle z mojej strony.

Sekretarz ds. Wojny