Autor W�tek: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo  (Przeczytany 10874 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« Odpowied� #60 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 21:32:28 »
Cały czas jest ta sama śpiewka: zrobimy, pomyślimy. Tylko o dziwo od kwietnia nie widać żadnych efektów

Oczywiście, że nie widać. Bowiem niemożliwym jest rozwój kraju przez trzy, niemal nieaktywne osoby (do których wliczam też siebie). Nie wiem jakie WW oraz reszta osób ma priorytety - dla mnie jednak wydarzenia z życia realnego mają pierwszeństwo.

Dość słaby przytyk z Austro-Węgrami pominę milczeniem - nie zwykłem bowiem komentować informacji wyssanych z palca.

Dlatego sam biorę sprawy w swoje ręce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym będę pracował? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje możliwości są skromne, ale na pewno to będzie nowe otwarcie. Będę również pracował na nową ustawą zasadniczą i klimatem Imperium.

Świetnie, bardzo mnie cieszy ta zapowiedź. Szkoda tylko, że WW wybrał samotniczy kurs. Nie bardzo rozumiem co chcecie przez to osiągnąć - jednak nie zamierzam Was zmuszać do jakiejkolwiek współpracy. Może zatem WW założy własny Skarland - jednoosobowy? A my będziemy sobie tutaj "wegetować i dogorywać" we trójkę (choć to też chyba nieco zawyżona liczba).

A teraz taka ogólna refleksja:

1) Bzdurą jest powtarzane gdzieś w mikroświecie i powielane przez WW twierdzenie, jakoby dawni mieszkańcy Skarlandu rozpierzchli się po v-świecie, niczym realni Żydzi, i zasilili inne mikronacje. Większość tych osób po prostu w ogóle odeszła z mikroświata. Raptem dwóch naszych obywateli udziela się obecnie w innych mikronacjach - Albert de Orange-Nassau - obecny Patriarcha Rotrii oraz mój v-ojciec, który już sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

2) Pojawia się WW niczym Filip z konopi po bardzo długiej nieobecności i próbuje nagle wszystkich poustawiać wielce zdziwiony, że w Skarlandzie cisza - a pomyślał WW, że też walnie się przyczynił do upadku aktywności? Bardzo mnie cieszy, i powtarzam to jeszcze raz, Wasz zapał i czas, który macie by poświęcić dla naszej mikronacji, ale chyba nieco źle te zasoby wykorzystujecie...

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #61 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 21:49:00 »
Cały czas jest ta sama śpiewka: zrobimy, pomyślimy. Tylko o dziwo od kwietnia nie widać żadnych efektów

Oczywiście, że nie widać. Bowiem niemożliwym jest rozwój kraju przez trzy, niemal nieaktywne osoby (do których wliczam też siebie). Nie wiem jakie WW oraz reszta osób ma priorytety - dla mnie jednak wydarzenia z życia realnego mają pierwszeństwo.

Owszem, wydarzenia ze świata realnego mają znaczenie, ale jeśli obecny król będzie królem widmo to może z czegoś warto zrezygnować?

Dość słaby przytyk z Austro-Węgrami pominę milczeniem - nie zwykłem bowiem komentować informacji wyssanych z palca.

Na pewno jest to informacja wyssana z palca bo przecież Austro-Węgry są w świetnej kondycji :)

Dlatego sam biorę sprawy w swoje ręce. Tak, to na razie z mojej strony deklaracja, ale konkretna deklaracja. Nad czym będę pracował? Nad nowym systemem informatycznym, co prawda moje możliwości są skromne, ale na pewno to będzie nowe otwarcie. Będę również pracował na nową ustawą zasadniczą i klimatem Imperium.

Świetnie, bardzo mnie cieszy ta zapowiedź. Szkoda tylko, że WW wybrał samotniczy kurs. Nie bardzo rozumiem co chcecie przez to osiągnąć - jednak nie zamierzam Was zmuszać do jakiejkolwiek współpracy.

Wybrałem samotniczy kurs z bardzo prostej przyczyny, którą podałem we wcześniejszym poście. Skoro już tak Szanowni dyskutują wspólnie i współpracują od kwietnia tego roku, a dzisiaj jest czerwiec to coś jest nie tak, skoro efektów tej współpracy nie ma.

Może zatem WW założy własny Skarland - jednoosobowy?

Proszę darować sobie tego typu uszczypliwości. Chociaż? Właściwie to Skarland jest już jednoosobowy. Brawa za spostrzegawczość.

A my będziemy sobie tutaj "wegetować i dogorywać" we trójkę (choć to też chyba nieco zawyżona liczba).

Skoro chce być Wasza Królewska Mość, kolejnym królem: męczennikiem... każdy ma wybór.

A teraz taka ogólna refleksja:

1) Bzdurą jest powtarzane gdzieś w mikroświecie i powielane przez WW twierdzenie, jakoby dawni mieszkańcy Skarlandu rozpierzchli się po v-świecie, niczym realni Żydzi, i zasilili inne mikronacje. Większość tych osób po prostu w ogóle odeszła z mikroświata.

Proszę nie udawać o nieznajomości przyczyn przez które tak się stało.

Raptem dwóch naszych obywateli udziela się obecnie w innych mikronacjach - Albert de Orange-Nassau - obecny Patriarcha Rotrii

Tak, wiem. Skarland jest hotelem, nie musiał Wasza Królewska Mość mi o tym przypominać bo o tym wiem.

oraz mój v-ojciec, który już sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

Proszę nie robić z siebie osoby, która nie ma na nic wpływu.

2) Pojawia się WW niczym Filip z konopi po bardzo długiej nieobecności i próbuje nagle wszystkich poustawiać wielce zdziwiony, że w Skarlandzie cisza - a pomyślał WW, że też walnie się przyczynił do upadku aktywności?

Skoro nie ma komu ustawiać, to ktoś musi. Owszem, zdaję sobie sprawę, że jestem współwinny za obecny stan Skarlandu, ale czy to ma w tej chwili jakieś ogromne znaczenie? Nie wiem co chce Wasza Królewska Mość uzyskać przez te wypomnienie, że może pójdę w kąt i się rozpłaczę? Na próżno liczyć u mnie na taką reakcję.

Bardzo mnie cieszy, i powtarzam to jeszcze raz, Wasz zapał i czas, który macie by poświęcić dla naszej mikronacji, ale chyba nieco źle te zasoby wykorzystujecie...

Proszę spojrzeć, jak Wasza Królewska Mość te zasoby wykorzystuje, a dopiero komuś to wypominać.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #62 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 22:13:49 »
mój v-ojciec, który już sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

Również Cię synku pozdrawiam. Pamiętaj, wszystko widzę. Btw. mógłbyś mi zmienić nazwę z powrotem na Carlos Lorenzo de Medici y Zep?
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #63 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 22:17:43 »
mój v-ojciec, który już sam chyba nie wie czego chce (pozdrawiam serdecznie ;)).

Również Cię synku pozdrawiam. Pamiętaj, wszystko widzę. Btw. mógłbyś mi zmienić nazwę z powrotem na Carlos Lorenzo de Medici y Zep?

Oczywiście, że mogę. Co do tego, że wszystko tato widzisz - świetnie! Obyś sie tylko udzielał częściej niż tylko wtedy, gdy Cię przywołam :D.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #64 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 22:23:45 »
Co do mostka SMF-wordpress to dziękuje, jutro mam cały dzień wolny to postaram się go zainstalować i uruchomić jak najszybciej w serwisie testowym, który jutro udostępnię. CO do systemu forum na bank to jeżeli będzie taka możliwość też zostanie zintegrowany jeżeli nie to zostanie posiadać też dodatkowe konto na forum bankowym.

Co do tworzenia samemu systemu informatycznego to raczej jestem sceptyczny aby przyniosło to jaki kolwiek efekt - dlatego proponuję połączyć wysiłki w planowaniu i tworzeniu owego systemu - uważam, że w dwóch będzie nieco łatwiej to ogarnąć ;)

Co do obowiązków realnych to pragnę zauważyć, że jazda autobusem miejskim w Kielcach to bardzo miłych i relaksujących nie należy i często trwa ponad 10h więc w tygodniu mam prawo być padnięty, acz kolwiek do Skarlandu zaglądam.

edit.: z udostępnienia serwisu testowego dziś nic nie wyszło - postaram się jednak połączonego wordpresa z forum przekazać do piątku choć myslę, że jest 50% szans na udostępnienie go już jutro.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #65 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 20:47:48 »
Dostojni,

niestety Jej Wysokość Medici nie przedstawiła swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuję swój - w duchu tego, co wyłożyłem wcześniej oraz uwag Dostojnych. Ogłaszam zatem debatę nad poniższym projektem, która potrwa do odwołania. Później przejdziemy do głosowania.

Na początku poczynię uwagę - brakuje preambuły, którą mam nadzieję ustalimy wspólnie, a także treści załączników - tu też liczę na propozycję - w przypadku ich braku przedstawię własne projekty. W artykule ósmym nie ma także nazwy stolicy - to też jest wciąż kwestia otwarta.

Konstytucja Królestwa Skarlandu
...

Rozdział I
Królestwo Skarlandu

Art. 1.
Królestwo Skarlandu jest demokratycznym państwem prawa działającym w przestrzeni polskiego mikroświata.

Art. 2.
Królestwo Skarlandu jest państwem jednolitym.

Art. 3.
Władza zwierzchnia należy do Króla i Narodu.

Art. 4.
1. Ustrój Królestwa Skarlandu opiera się na podziale władzy.
2. Władzę ustawodawczą sprawuje Król i Kortezy Generalne, władze wykonawczą Król i Rada Królewska, a władzę sądowniczą Sąd Królewski.

Art. 5.
Organy władzy działają na podstawie i w ramach prawa.

Art. 6.
Konstytucja jest najwyższym prawem Królestwa Skarlandu.

Art. 7.
Źródłami prawa powszechnie obowiązującymi na terytorium Królestwa Skarlandu są w kolejności:
1. Konstytucja;
2. Ratyfikowane umowy międzynarodowe;
3. Ustawy Kortezów Generalnych i Dekrety Królewskie;
4. Rozporządzenia Rady Królewskiej i Ordonanse Królewskie;
5. Akty prawa miejscowego na obszarze działania organów, które je ustanowiły.

Art. 8.
1. Stolicą Królestwa Skarlandu jest
2. Językiem urzędowym na terytorium Królestwa Skarlandu jest język polski i hiszpański.
3. Symbol państwowy w postaci flagi państwowej określa załącznik nr 1.
4. Herb państwowa określa załącznik nr 2.
5. Hymn państwowy – Marsz Królewski określa załącznik nr 3.

Rozdział II
Obywatele

Art. 9.
1. Obywatelstwo Królestwa Skarlandu, zwane dalej obywatelstwem, uzyskuje się w drodze postanowienia królewskiego.
2. Warunki uzyskania i utraty obywatelstwa określi akt w randze ustawy.

Art. 10.
Obywatelstwo jest węzłem prawnym łączącym jednostkę z Królestwem Skarlandu, który uprawnia do:
1) uczestnictwa w życiu politycznym kraju przez sprawowanie funkcji publicznych;
2) służby w Siłach Zbrojnych Królestwa;
3) ochrony jednostki ze strony państwa.

Art. 11.
Każdemu przysługują wszelkie prawa i wolności wypływające z przyrodzonej i niezbywalnej godności człowieka.

Art. 12.
1. Obowiązkiem obywateli Królestwa jest wierna służba Królowi i Narodowi.
2. Za oddane dla Narodu i Króla, Król nadaje nobilitacje szlacheckie i arystokratyczne.
3. Listę tytułów i procedurę ich otrzymania określi akt w randze ustawy.

Rozdział III
Król

Art. 13.
1. Król obok Narodu jest suwerenem Królestwa Skarlandu.
2. Król czuwa nad przestrzeganiem Konstytucji, stoi na straży suwerenności i bezpieczeństwa Królestwa Skarlandu.
3. Osoba Króla jest nietykalna.

Art. 14.
Król sprawuje władzę ustawodawczą za pomocą dekretów królewskich, a władzę wykonawczą za pomocą ordonansów królewskich.

Art. 15.
Król jest najwyższym zwierzchnikiem Sił Zbrojnych Królestwa Skarlandu.

Art. 16.
1. Korona Królewska jest dziedziczna w obrębie Rodu Medycejsko-Katalońskiego.
2. Król wyznacza swojego następcę za życia.
3. W przypadku niedochowania procedury opisanej w ust. 2 niniejszego artykułu władza królewska przechodzi na najstarszego potomka Króla.

Art. 17.
1. Jeżeli Król nie może sprawować władzy wyznacza, w drodze dekretu, Regenta, któremu powierza sprawowanie całości lub części prerogatyw monarszych.
2. Regent może zostać wyznaczony na okres oznaczony lub nieoznaczony.

Rozdział IV
Kortezy Generalne

Art. 15.
Naród sprawuje swą władzę przez przedstawicieli tworzących Kortezy Generalne.

Art. 16.
Kortezy Generalne obradują permanentnie.

Art. 17.
1. Kortezy Generalne składają się z następującej liczby deputowanych, zależnej od aktualnej liczby obywateli, przy czym stosunek ten ustalany jest każdorazowo w drodze postanowienia królewskiego o rozpisaniu wyborów i jest wiążący przez cały okres trwania kadencji deputowanych:
1) 10 obywateli i mniej – 3 deputowanych;
2) 15-11 obywateli – 5 deputowanych;
3) 20-15 obywateli – 7 deputowanych;
4) 21 obywateli i więcej – 9 deputowanych.
2. Kadencja każdego deputowanego trwa 3 miesiące.

Art. 18.
1. Król może odebrać mandat deputowanemu który:
1) Nie uczestniczył w pracach Kortezów Generalnych dłużej niż 2 tygodnie.
2) Został skazany prawomocnym orzeczeniem sądowym.
3) Zrzekł się mandatu.

Art. 19.
1. Inicjatywa ustawodawcza przysługuje każdemu deputowanemu, Królowi, Radzie Królewskiej i grupie przynajmniej 2 obywateli.
2. Kortezy Generalne podejmują decyzje zwykłą większością głosów, chyba że Konstytucja lub akt w randze ustawy stanowi inaczej.
3. Obradom Kortezów przewodniczy Prezydent Kortezów Generalnych wybierany przez deputowanych i spośród nich bezwzględną większością głosów w obecności przynajmniej połowy deputowanych.
4. Uchwaloną ustawę Prezydent Kortezów Generalnych przekazuje Królowi, który taką ustawę może:
1) Podpisać w ciągu 14 dni od jej otrzymania i niezwłocznie opublikować w Dzienniku Praw Królestwa;
2) Przekazać Sądowi Królewskiemu, który bada jej zgodność z konstytucją i umowami międzynarodowymi. W przypadku orzeczenia o jej niezgodności z aktem wyższego rzędu Król może odmówić podpisania ustawy;
3) Odmówić podpisania ustawy i zwrócić ją Kortezom Generalnym do ponownego rozpatrzenia, które mogą większością 2/3 głosów w obecności przynajmniej połowy ustawowej liczby deputowanych uchwalić ustawę. Po ponownym jej uchwaleniu Król podpisuje ustawę w ciągu 14 dni i niezwłocznie publikuje ją w Dzienniku Praw Królestwa.

Rozdział V
Rada Królewska

Art. 20.
Rada Królewska wraz z Królem prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną Królestwa Skarlandu.

Art. 21.
W skład Rady Królewskiej wchodzi Pierwszy Minister i Ministrowie mianowani przez Króla.

Art. 22
Pierwszy Minister:
1) Reprezentuje Radę Królewską.
2) Kieruje pracami Rady Królewskiej.
3) Wydaje rozporządzenia na podstawie dekretów i ustaw.

Art. 23.
1. Ministrowie kierują powierzonym im działem administracji rządowej.
2. Ministrowie wydają rozporządzenia na podstawie dekretów i ustaw.

Art. 24.
1. Rada Królewska odpowiada solidarnie przed Królem i Kortezami Generalnymi.
2. Rada Królewska może być w każdej chwili odwołana przez Króla lub Kortezy Generalne, które podejmują decyzję bezwzględną większością głosów, w obecności przynajmniej połowy liczby deputowanych.

Rozdział VI
Sąd Królewski

Art. 25.
1. Władzę sądowniczą w Królestwie Skarlandu sprawuje Sąd Królewski.
2. Sąd Królewski rozpatruje:
1) Wszystkie sprawy z zakresu jurysdykcji karnej i cywilnej;
2) Wnioski o zbadanie zgodności aktów prawnych oraz wykładnię przepisów oraz orzeka w sporach kompetencyjnych pomiędzy organami Królestwa Skarlandu.
3) Wnioski, o których mowa w ustępie 2 pkt. 2 niniejszego artykułu może złożyć każdy obywatel Królestwa Skarlandu.

Art. 26.
Każdy przebywający na terytorium Królestwa Skarlandu ma prawo do sprawiedliwego procesu.

Art. 27.
1. Sędziów Sądu Królewskiego mianuje Król spośród obywateli odznaczających się wiedzą prawniczą.
2. Sędziowie wyznaczają spośród swojego grona Przewodniczącego Sądu Królewskiego, który sprawuje nadzór nad pracą i organizacją Sądu.

Art. 28
1. Sędziowie w sprawowaniu swojego urzędu są niezawiśli i podlegają tylko Konstytucji i aktom w randze ustawy.
2. Sędziowie na czas sprawowania swojego urzędu nie mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności innej niż dyscyplinarna, której tryb określi odrębny akt w randze ustawy.
3. Sędziowie są nieusuwalni.

Art. 29.
1. Sąd Królewski wydaje orzeczenia, czyli wyroki i postanowienia.
2. Sąd Królewski wydaje wyroki w imieniu Króla.

Art. 30.
Królowi przysługuje prawo łaski.

Rozdział VII
Administracja terytorialna

Art. 31.
1. Królestwo Skarlandu może być podzielone na mniejsze jednostki administracyjne.
2. Podział terytorialny i ustrój jednostek administracyjnych określi akt w randze ustawy.

Rozdział VIII
Stan nadzwyczajny

Art. 32.
W sytuacji szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony stan nadzwyczajny.

Art. 33.
1. Stan nadzwyczajny może zostać wprowadzony w drodze dekretu królewskiego jedynie na czas oznaczony nieprzekraczający 30 dni.
2. Po upływie tego okresu Król może przedłużyć stan nadzwyczajny o kolejne 30 dni.

Art. 34.
W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego nie może zostać skrócona kadencja żadnego deputowanego ani nie mogą być ogłoszone wybory do Kortezów Generalnych.

Art. 35.
1. W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego zawieszeniu ulegają przepisy niniejszej Konstytucji i innych aktów prawnych Królestwa Skarlandu z wyłączeniem rozdziałów: I, II, III, VI i VIII Konstytucji.
2. W trakcie trwania stanu nadzwyczajnego zmianie nie mogą ulec przepisy Konstytucji.

Rozdział IX
Przepisy przejściowe i końcowe

Art. 36.
Zmiany w przepisach Konstytucji może dokonać:
1) Król w drodze dekretu, który ulega zatwierdzeniu przez Kortezy Generalne bezwzględną większością głosów przy obecności przynajmniej połowy uprawnionych do głosowania.
2) Kortezy Generalne w drodze ustawy uchwalonej większością kwalifikowaną 2/3 głosów w obecności przynajmniej połowy uprawnionych do głosowania. Król nie może odmówić podpisania tak uchwalonej ustawy.

Art. 37.
Moc prawną traci Kodeks z Burgos.

Art. 38.
Konstytucja wchodzi w życie po upływie terminu 7 dni od dnia jej ogłoszenia.

Załączniki:

Załącznik nr 1
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #66 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 14:51:15 »
Byłbym zapomniał - w kwestii debaty nad projektem - otwieram ją dla wszystkich zainteresowanych, także dla nie-obywateli (co zresztą i tak było tolerowane w ostatnich dniach), liczę na realne zaangażowanie w dyskusję i przejście od słów do czynów. No i oczywiście zachęcam tych, którzy wrócili/planują wrócić o ponowne ubieganie się o obywatelstwo. Z radością je nadam, lecz wymaga to pierwszego ruchu ze strony Dostojnych.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #67 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 15:44:59 »
Jak dla mnie za mało katolicka ta Ustawa Zasadnicza. Więcej Kościoła, Boga, religii!
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #68 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 21:56:37 »
Jak dla mnie za mało katolicka ta Ustawa Zasadnicza. Więcej Kościoła, Boga, religii!

Niespecjalnie śmieszny dowcip. Im mniej tego plugastwa zwanego kościołem katolickim tym lepiej.

Art. 2.
Królestwo Skarlandu jest państwem jednolitym.
Jednolitym? W jakim sensie? Chodzi o państwo scentralizowane? Jeżeli tak to w jakim zakresie? Warto przypomnieć, że Księstwo Urbino jest częścią Imperium na podstawie traktatu więc chciał bym się dowiedzieć jak ta jednolitość wpływa na tą jednostkę terytorialną.

Art. 8.
1. Stolicą Królestwa Skarlandu jest
Proponuję powrót do Walencji z uwagi na to, że to miasto pełniło funkcje stołeczne najdłużej i jest wyposażone w odpowiednią infrastrukturę można by rzec :D

Art. 16.
1. Korona Królewska jest dziedziczna w obrębie Rodu Medycejsko-Katalońskiego.
Tu bym uogólnił całość rodu jako Catalan z uwagi iż nie tylko Ród Medycyjsko-Kataloński ma prawo do dziedziczenia Korony.

Zaś co do symboli państwa to proponuję powrót do symboli Królestwa Skarlandu z przed reform na Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Skarlandu
lub starsze symbole Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Cesarstwo_Skarlandu

Oczywiście w obu przypadkach można by je troszkę odświeżyć.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #69 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 22:17:29 »
Jednolitym? W jakim sensie? Chodzi o państwo scentralizowane? Jeżeli tak to w jakim zakresie? Warto przypomnieć, że Księstwo Urbino jest częścią Imperium na podstawie traktatu więc chciał bym się dowiedzieć jak ta jednolitość wpływa na tą jednostkę terytorialną.

Chodzi właśnie o państwo unitarne. Nie ma sensu rozdrabniać się na sto tysięcy części, skoro nie potrafimy sobie często poradzić z centralą. Projekt nie wyklucza jednak istnienia regionów ze swoim zarządem, który jednak podlegałby pod Radę Królewską. Można by pomyśleć nad powrotem do idei wspólnot autonomicznych, jak kiedyś i jak w realnej Hiszpanii. Co od Urbino - nie jest ono częścią Imperium w myśl prawa, a jego lennem (co jest zresztą niesamowicie nieostrym pojęciem, ponadto lenno to pojęcie prawa prywatnego, a nie międzynarodowego publicznego, ale mniejsza z tym). Zawsze można jednak podpisać aneks do traktatu i zmienić stosunek wasalny na stowarzyszenie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości.

Proponuję powrót do Walencji z uwagi na to, że to miasto pełniło funkcje stołeczne najdłużej i jest wyposażone w odpowiednią infrastrukturę można by rzec :D

Myślę, że to dobra propozycja.

Tu bym uogólnił całość rodu jako Catalan z uwagi iż nie tylko Ród Medycyjsko-Kataloński ma prawo do dziedziczenia Korony.

Z tym, że Medyceusze nigdy nie byli częścią Catalanów i vice versa i koło nam się zamyka. Za to po małżeństwie mojej babki powstał ród mieszany (choć oczywiście genealogia nie zna takiego pojęcia). Można zatem rzec, że Ród Medycejsko-Kataloński to nowy twór (choć do tej pory nazwa była już używana), coś jak Habsburgowie-Lotaryńscy. Ewentualnie można zmienić treść tego przepisu na: "Korona Królewska jest dziedziczna w obrębie Rodów Medycejskiego i Katalońskiego" i chyba wszyscy będą zadowoleni ;).

Zaś co do symboli państwa to proponuję powrót do symboli Królestwa Skarlandu z przed reform na Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Skarlandu
lub starsze symbole Imperium:
http://micropedia.wikia.com/wiki/Cesarstwo_Skarlandu

Oczywiście w obu przypadkach można by je troszkę odświeżyć.

Hmm, co do symboli - na pewno zostawiłbym tło flagi, choć zastanawiam się nad herbem, choć ten poprzedni jednogłowy orzeł nie jest zły. Aczkolwiek przydałyby się pewne zmiany na tarczy herbowej (ale przy zachowaniu poczwórnego, prostego układu, a nie zmienianiu na obecny, skomplikowany). I tu trzeba by się zastanowić, co na tej tarczy powinno się znaleźć.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #70 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 22:39:55 »

Z tym, że Medyceusze nigdy nie byli częścią Catalanów i vice versa i koło nam się zamyka. Za to po małżeństwie mojej babki powstał ród mieszany (choć oczywiście genealogia nie zna takiego pojęcia). Można zatem rzec, że Ród Medycejsko-Kataloński to nowy twór (choć do tej pory nazwa była już używana), coś jak Habsburgowie-Lotaryńscy. Ewentualnie można zmienić treść tego przepisu na: "Korona Królewska jest dziedziczna w obrębie Rodów Medycejskiego i Katalońskiego" i chyba wszyscy będą zadowoleni ;).

Medyceusze stali się linią boczną Catalanów po tym jak Lorenzo de Medici został adoptowany przez Andreasa I de Catalan i dokładnie tak powstała linia Medici de Catalan choć ta nigdy nie używała pełnego nazwiska. Faktem jest również, że JKW Eleonora nazwisko takie nosiła już nieco wcześniej bo po ślubie z Karolem I.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #71 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 22:58:48 »

Medyceusze stali się linią boczną Catalanów po tym jak Lorenzo de Medici został adoptowany przez Andreasa I de Catalan i dokładnie tak powstała linia Medici de Catalan choć ta nigdy nie używała pełnego nazwiska. Faktem jest również, że JKW Eleonora nazwisko takie nosiła już nieco wcześniej bo po ślubie z Karolem I.

Z tym, że adopcja, czy też adrogacja, nie może za sobą pociągać fuzji dwóch rodów. Co innego mariaż. W jego wyniku kobieta albo przyjmuje nazwisko męża albo powstaje nowy ród/nowa gałąź rodu/rodów. Oczywiście to wszystko są analogie z tzw. reala, ale nie mamy modelowych przykładów z mikronacji. Dlatego, by nie ograniczać się wyłącznie do zstępnych Ich Królewskich Wysokości Eleonory i Karola I, proponuję powyższe brzmienie przepisu ;).

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #72 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 23:03:10 »

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #73 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 23:10:42 »
Ależ ja doskonale znam jego treść ;). Tyle, że z niego nie wynika włączenie rodu de Medici do rodu de Catalan, daje ono jedynie prawo dzieciom Lorenza Medyceusza do posługiwania się nazwiskiem de Catalan. A nawet gdyby tak było (tj. gdyby złączono rody), to nie każde rozporządzenie głowy rodu/członka rodu jest prawnie wiążące ;). Ale tak się nie stało, więc nawet nie musimy gdybać.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #74 dnia: �roda, 15 Cze 2016, 03:09:09 »
To, co trzeba będzie jeszcze dodać, to kwestia ratyfikacji umów międzynarodowych oraz ew. wypowiadania wojny. Zastanawiam się także nad sprecyzowaniem pojęcia Narodu oraz inicjatywą ustawodawczą Rady Królewskiej - czy nie rozbić by jej na każdego ministra z osobna oraz analogicznie z odpowiedzialnością Rady Królewskiej, czy ta też nie powinna być podzielona. Być może jeszcze coś przyjdzie mi do głowy w późniejszym czasie. W każdym razie wciąż czekam na dalsze uwagi, komentarze i sugestie Dostojnych.