Autor W�tek: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo  (Przeczytany 10878 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« Odpowied� #90 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 03:51:27 »
Flaga nie jest w żaden sposób motywowana flagą Ekwadoru czy Kolumbii (obie są w zasadzie identyczne), nie reprezentuje idei "ekwadoryzmu", "latynoamerykanizmu", w ogóle nie reprezentuje federalizmu czy "iberofederalizmem" - swoją drogą wymyśliła Dona dość dziwne nowe pojęcia.

Symbolika flagi mojego autorstwa została zawarta kilka wątków wyżej, zaś kojarzenie ją z symboliką realną czy też realnymi państwami jest według mnie dziwne.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #91 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 08:23:35 »
Dostojni,

niestety Jej Wysokość Medici nie przedstawiła swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuję swój - w duchu tego, co wyłożyłem wcześniej oraz uwag Dostojnych. Ogłaszam zatem debatę nad poniższym projektem, która potrwa do odwołania. Później przejdziemy do głosowania.

Nie przedstawiłem konstytucji, ponieważ nad nią pracuję. Nie mam zamiaru pisać jej na kolanie, ponieważ jest to ważny akt, który ma normalizować funkcjonowanie Imperium, dlatego proszę o czas. Cieszę się, że Wasza Królewska Mość przeszedł w końcu do konkretów, ale proszę się nie spodziewać, że wszyscy będą działać w tym samym tempie co Wasza Królewska Mość :) No chyba, że Wasza Królewska Mość pisał ją na kolanie? W takim razie gratuluję, na pewno to będzie dobre prawo. Niemniej cieszy mnie, że Wasza Królewska Mość zaczął działać, a nie tylko się przyglądać całej sytuacji.

Jakie wnioski wyciągam po proponowanym projekcie konstytucji? Przede wszystkim uważam, że pora oddać władzę w ręce obywateli czyli w stronę Kortez Generalnych, które będą miały realny wpływ na funkcjonowanie państwa, tymczasem jak spoglądam na ten projekt: znowu wszystko zależy od Króla i nikt nie będzie czuł władzy i możliwości wpływu na losy Imperium. Sądzę, że pora odejść od modelu, że wszystko jest zależne od Króla, on ma nie rządzić, ale panować i opiekować się Imperium, jego tradycją, ma być symbolem państwa. Dlatego przedstawię własny projekt konstytucji.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #92 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 09:36:26 »
Dodam też, że obecna formuła Skarlandu mogła by pozostać, ale pod warunkiem, że monarcha będzie aktywny bo obecnie cała władza jest skupiona w jego rękach, natomiast w proponowanym przez Króla projekcie - również. Dlatego będę dążył do tego by mu ją odebrać i zostawić minimalną, ponieważ i tak z niej nie korzysta. Dlatego trzeba dostosować się do nowej sytuacji, mamy nowego monarchę, który nie organizuje żadnych przedsięwzięć tak jak np. Karol II czy moja siostra Eleonora bo albo nie ma czasu, albo nie ma pomysłu, dlatego tak ja mówię trzeba zostawić władzę królowi minimalną, skoro chce być wisienką na torcie to nią zostanie, a przynajmniej mam taką nadzieję, że tak się stanie.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #93 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 11:22:08 »
Dostojni,

niestety Jej Wysokość Medici nie przedstawiła swojego projektu konstytucji, zatem ja prezentuję swój - w duchu tego, co wyłożyłem wcześniej oraz uwag Dostojnych. Ogłaszam zatem debatę nad poniższym projektem, która potrwa do odwołania. Później przejdziemy do głosowania.

Nie przedstawiłem konstytucji, ponieważ nad nią pracuję. Nie mam zamiaru pisać jej na kolanie, ponieważ jest to ważny akt, który ma normalizować funkcjonowanie Imperium, dlatego proszę o czas. Cieszę się, że Wasza Królewska Mość przeszedł w końcu do konkretów, ale proszę się nie spodziewać, że wszyscy będą działać w tym samym tempie co Wasza Królewska Mość :) No chyba, że Wasza Królewska Mość pisał ją na kolanie? W takim razie gratuluję, na pewno to będzie dobre prawo. Niemniej cieszy mnie, że Wasza Królewska Mość zaczął działać, a nie tylko się przyglądać całej sytuacji.

Jakie wnioski wyciągam po proponowanym projekcie konstytucji? Przede wszystkim uważam, że pora oddać władzę w ręce obywateli czyli w stronę Kortez Generalnych, które będą miały realny wpływ na funkcjonowanie państwa, tymczasem jak spoglądam na ten projekt: znowu wszystko zależy od Króla i nikt nie będzie czuł władzy i możliwości wpływu na losy Imperium. Sądzę, że pora odejść od modelu, że wszystko jest zależne od Króla, on ma nie rządzić, ale panować i opiekować się Imperium, jego tradycją, ma być symbolem państwa. Dlatego przedstawię własny projekt konstytucji.

Ja mogę Waszej Wysokości dopomóc w budowaniu jej. Natomiast co do słów jego Jego Królewskiej Mości. To nie ja, ale Księżniczka Sewilli obiecywała. Tak, wiem, jestem z nią w realu spokrewniona i to nie tajemnica. Na szczęście jesteśmy innymi osobami i innymi wartościami się w życiu kierujemy.

Co do flagi. Ja takiej flagi, w tych tylko barwach i układzie nie widzę, niestety. Jestem za taką:

Gdzie umieścimy pośrodku herb.

lub taką nadal,  z  nowym herbem pośrodku.

Tamta proponowana przez JKW jest sorry, ale niezbyt fajna.
Dona Sofía Leonor Maria

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #94 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 12:06:57 »
Czy rzeczywiście musimy zmieniać symbole państwowe? Mnie osobiście taka zmiana nie zadowala. Pozostałbym przy obecnych symbolach. Obecna flaga prezentuje się bardziej dostojnie według mnie, ale to kwestia gustu - wiadomo. Natomiast to, że zmieniamy formułę państwa, czy dokonujemy korekt w ustroju nie oznacza, że musimy wszystko zmieniać czyli: symbole narodowe czy stolicę.

Co do tego, że Szanowna Pani jest chętna współtworzyć ze mną konstytucję - serdecznie zapraszam, chociaż jest już praktycznie na ukończeniu (dzisiaj powinna być gotowa), więc raczej mi Szanowna Pani za wiele już nie pomoże, ale możemy ją omówić, nie ma problemu :)

Sekretarz ds. Wojny

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #95 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 13:42:30 »

Drogi Książę, odnosiłem się do obietnicy JEJ Wysokości Medici, czyli mojej Ciotki. Ale wygląda na to, że się pomyliłem (za co przepraszam) i taką obietnicę złożyła Dona Cordoba. Tak, czy inaczej - nie oczekiwałem i nie oczekuję napisania od WKW konstytucji na cito, więc ta wycieczka była niepotrzebna.

Nie wystarczy "spojrzeć" na projekt. Wypadałoby go przeczytać i zrozumieć. Z tego co widziałem WKW czytał wywiad ze mną w GT. W związku z tym dobrze Książę wie, czym spowodowane jest "zdublowanie" kompetencji ustawodawczych i wykonawczych. Zgodnie z tym, co tam powiedziałem - nie zamierzam z nich korzystać, o ile nie będzie takiej potrzeby. A rodzi się ona w takich sytuacjach gdy obywateli jest tak mało, że nie może sprawnie funkcjonować parlament/rząd. A jeżeli WKW naprawdę nie widzi różnicy pomiędzy monarchią absolutną, która jest teraz, a monarchią parlamentarną z dualistyczną władzą państwową, którą zakłada projekt, to ja naprawdę nic na to nie poradzę.

Co do symboli - najnowsza wersja herbu, którą zaproponował JKW Norbert jest świetna. To samo z flagą. Nowe symbole są o tyle potrzebne, że samym ustrojem nie da się dokonać widocznych zmian. Potrzebna jest także zmiana designu, czego elementem są chociażby symbole państwowe. Ponadto przypominam, że projekt zrywa z koncepcją Imperium, więc pozostawienie obecnych symboli byłoby słabe, mówiąc oględnie.

PS I cieszę się, że Książę Kosma złożył wniosek o obywatelstwo.

PS2 Niebawem przedstawię poprawiony projekt konstytucji ze zmianami (kwestia rodu, symboli, stolicy), które wynikły w toku dyskusji. Wciąż jednak czekam na konkretne odniesienia, gdyż uwagi ogólne nie pozwalają na naniesienie precyzyjnych zmian.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #96 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 14:55:10 »
Drogi Książę, odnosiłem się do obietnicy JEJ Wysokości Medici, czyli mojej Ciotki. Ale wygląda na to, że się pomyliłem (za co przepraszam) i taką obietnicę złożyła Dona Cordoba. Tak, czy inaczej - nie oczekiwałem i nie oczekuję napisania od WKW konstytucji na cito, więc ta wycieczka była niepotrzebna.

W takim razie zaszło nieporozumienie. Właśnie coś mnie nie pasowało... tyle tych Medyceuszy, że można zwariować, faktycznie niepotrzebnie się naprodukowałem, ale bywa i tak :)

Nie wystarczy "spojrzeć" na projekt. Wypadałoby go przeczytać i zrozumieć. Z tego co widziałem WKW czytał wywiad ze mną w GT. W związku z tym dobrze Książę wie, czym spowodowane jest "zdublowanie" kompetencji ustawodawczych i wykonawczych. Zgodnie z tym, co tam powiedziałem - nie zamierzam z nich korzystać, o ile nie będzie takiej potrzeby. A rodzi się ona w takich sytuacjach gdy obywateli jest tak mało, że nie może sprawnie funkcjonować parlament/rząd. A jeżeli WKW naprawdę nie widzi różnicy pomiędzy monarchią absolutną, która jest teraz, a monarchią parlamentarną z dualistyczną władzą państwową, którą zakłada projekt, to ja naprawdę nic na to nie poradzę.

Ja to sobie inaczej wyobrażam. Jak? To się okaże po przedstawieniu przeze mnie projektu konstytucji.

Co do symboli - najnowsza wersja herbu, którą zaproponował JKW Norbert jest świetna. To samo z flagą. Nowe symbole są o tyle potrzebne, że samym ustrojem nie da się dokonać widocznych zmian. Potrzebna jest także zmiana designu, czego elementem są chociażby symbole państwowe. Ponadto przypominam, że projekt zrywa z koncepcją Imperium, więc pozostawienie obecnych symboli byłoby słabe, mówiąc oględnie.

Ta flaga kojarzy mnie się z klimatami Ekwadoru, a nie Skarlandu, wiem, że odnosi się do pierwotnej flagi Skarlandu, ale za bardzo mi nie odpowiada. Może uda mnie się coś zaproponować.

PS I cieszę się, że Książę Kosma złożył wniosek o obywatelstwo.

Również się cieszę :)

Sekretarz ds. Wojny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #97 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 15:16:50 »
Co do flagi. Ja takiej flagi, w tych tylko barwach i układzie nie widzę, niestety. Jestem za taką:

Gdzie umieścimy pośrodku herb.

lub taką nadal,  z  nowym herbem pośrodku.

Tamta proponowana przez JKW jest sorry, ale niezbyt fajna.

Propozycja panamska (układ) flagi jakoś nie bardzo do mnie przemawia co ten wytwór z prostokątów sobą symbolizuje? Może jakiś pseudofederalizm czy któreś z nowych określeń stworzonych przez Donę?

Flaga Imperialna z kolei jest symbolem upadku i nieudanej próby odbudowy państwa po fanaberiach Carlosa II.

Mój projekt flagi odnosi się do historii Skarlandu i posiada opisaną symbolikę przez co jest lepiej umocowaną propozycją niż flaga imperialna czy propozycja Dony "nic nieznaczących prostokątów sztuk cztery".

Ta flaga kojarzy mnie się z klimatami Ekwadoru, a nie Skarlandu, wiem, że odnosi się do pierwotnej flagi Skarlandu, ale za bardzo mi nie odpowiada. Może uda mnie się coś zaproponować.
To co będzie jak w Kolumbii się dowiedzą, że mają taką samą flagę jak Ekwador? Jak nic wojna XD
Obecna flaga mnie się nie podoba bo jest za bardzo hiszpańska :P
O flagopodobnej propozycji Dony Sofii się już wypowiedziałem i czekam na propozycje Don Cosme i myślę, że w kwestii symboli zastosujemy starą dobrą demokrację :D

Co do stolicy to Toledo jest stolicą teoretyczną rezyduje tam tylko Król, Walencja (Valencia) zaś pełniła funkcje stołeczne najdłużej (historyczna siedziba Kortezów Generalnych, Rządu i Generaliatu (Kortezy i Rząd Walencji), nadal pozostaje jedną z oficjalnych siedzib królewskich). Dlatego funkcje stołeczne powinna objąć na nowo.

(-) Norbert I de Catalán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #98 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 16:37:27 »
To co będzie jak w Kolumbii się dowiedzą, że mają taką samą flagę jak Ekwador? Jak nic wojna XD

Bardzo możliwe :P

Obecna flaga mnie się nie podoba bo jest za bardzo hiszpańska :P

Przepraszam bardzo, ale my do Hiszpanii nawiązujemy - Walencja, Toledo, Saragossa czy mam podać jeszcze jakieś przykłady? Owszem, próbujemy stworzyć trochę własną kulturę np. Indie Skarlandzkie (chociaż tam też jest narzucona pewna kultura), bardziej mi chodzi o to, że próbujemy odtworzyć własną narrację, ale nawiązujemy do Hiszpanii :) Jeśli chce Wasza Królewska Wysokość pozbyć się wtrętów do Hiszpanii to nic ze Skarlandu nie zostanie.

Co do stolicy to Toledo jest stolicą teoretyczną rezyduje tam tylko Król, Walencja (Valencia) zaś pełniła funkcje stołeczne najdłużej (historyczna siedziba Kortezów Generalnych, Rządu i Generaliatu (Kortezy i Rząd Walencji), nadal pozostaje jedną z oficjalnych siedzib królewskich). Dlatego funkcje stołeczne powinna objąć na nowo.

Ja bym zrobił dwie stolice, skoro Toledo i Walencja to ważne miasta to czemu by tego nie uwzględnić?

Sekretarz ds. Wojny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #99 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 17:23:32 »
Przepraszam bardzo, ale my do Hiszpanii nawiązujemy - Walencja, Toledo, Saragossa czy mam podać jeszcze jakieś przykłady? Owszem, próbujemy stworzyć trochę własną kulturę np. Indie Skarlandzkie (chociaż tam też jest narzucona pewna kultura), bardziej mi chodzi o to, że próbujemy odtworzyć własną narrację, ale nawiązujemy do Hiszpanii :) Jeśli chce Wasza Królewska Wysokość pozbyć się wtrętów do Hiszpanii to nic ze Skarlandu nie zostanie.

Skarland w zamyśle nigdy nie miał być kopią Hiszpanii, a miał jedynie czerpać z tamtejszej kultury czy języka. Później nieco się ta różnica zatarła po przez dostosowanie terytorium Skarlandu Metropolitalnego do płw. Iberyjskiego i użycie nazw czy wręcz tych samych lokalizacji miast było dość sporym błędem popartym przez władze, później trochę się tych miast pozmieniało.
Osobiście uważam, że powinniśmy skończyć z polityką "kopiuj, wklej" i zacząć tworzyć państwo nie będące kopią historycznych czy obecnie istniejących państw realnych jaką obecnie jest nasze państwo, a stworzyć coś zupełnie nowego w oparciu o podstawę kulturową jaką jest kultura iberyjska. Dlatego min. mój projekt flagi nie nawiązuje w żaden sposób do żadnej z wersji państwa hiszpańskiego.
Co do Toledo to miasto to powstało bo sobie tego jak dobrze pamiętam JKM Eleonora z JKM Carlosem II, a może to był jakiś urzędas z KASu... no mniejsza z tym.

Ja bym zrobił dwie stolice, skoro Toledo i Walencja to ważne miasta to czemu by tego nie uwzględnić?

Co do stolicy to myślę, że jedna stolica w Walencji wystarczy. Dlaczego tylko Walencja? Bo istnieje znacznie dłużej (data przemianowania Ravenny na Walencję i przeniesienie stolicy z Miasta Skarland: 21.11.2008) niż Toledo czy obecna wersja terytorium. Dlatego uważam, że Walencja ma lepsze predyspozycje do bycia stolicą państwa niż jakieś tam zapyziałe Toledo.

(-) Norbert I de Catalán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #100 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 17:45:08 »
Skarland w zamyśle nigdy nie miał być kopią Hiszpanii, a miał jedynie czerpać z tamtejszej kultury czy języka. Później nieco się ta różnica zatarła po przez dostosowanie terytorium Skarlandu Metropolitalnego do płw. Iberyjskiego i użycie nazw czy wręcz tych samych lokalizacji miast było dość sporym błędem popartym przez władze, później trochę się tych miast pozmieniało.

Mnie nie chodzi o to, że mamy być kopią Hiszpanii, ale skoro już nawiązujemy do jakiejś kultury to trudno o to, żeby nie było pewnych wtrętów.

Osobiście uważam, że powinniśmy skończyć z polityką "kopiuj, wklej" i zacząć tworzyć państwo nie będące kopią historycznych czy obecnie istniejących państw realnych jaką obecnie jest nasze państwo, a stworzyć coś zupełnie nowego w oparciu o podstawę kulturową jaką jest kultura iberyjska.

No to teraz nawiązujemy do Ekwadoru :P A tak poważniej - skoro nie chce WKW by Skarland był kalką to było trzeba stworzyć państwo zupełnie oparte na własnej kulturze, a wzorując się na jakiejś konkretnej jest to po prostu nie uniknione, żeby pewne elementy z reala się nie pojawiały.

Dlatego min. mój projekt flagi nie nawiązuje w żaden sposób do żadnej z wersji państwa hiszpańskiego.

Tak wiem, to ma uwarunkowania z przeszłości ta symbolika nowej flagi, ale i tak mnie to nie przekonuje.

Co do Toledo to miasto to powstało bo sobie tego jak dobrze pamiętam JKM Eleonora z JKM Carlosem II, a może to był jakiś urzędas z KASu... no mniejsza z tym.

Tak, zażyczyli sobie tego, najwyraźniej dostrzegana była taka potrzeba.

Co do stolicy to myślę, że jedna stolica w Walencji wystarczy. Dlaczego tylko Walencja? Bo istnieje znacznie dłużej (data przemianowania Ravenny na Walencję i przeniesienie stolicy z Miasta Skarland: 21.11.2008) niż Toledo czy obecna wersja terytorium. Dlatego uważam, że Walencja ma lepsze predyspozycje do bycia stolicą państwa niż jakieś tam zapyziałe Toledo.

Nadal się upieram, żeby rozbić to na dwie. Władza wykonawcza będzie miała swoją stolicę, władza ustawodawcza swoją. Będzie sprawiedliwie dla tych, którzy chcą, żeby stara stolica została i dla tych, którzy chcą by wrócić do Walencji :) Po za tym to będzie symboliczne połączenie - przeszłości z przyszłością, ale to już tak na marginesie.

Sekretarz ds. Wojny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #101 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 18:32:21 »
To zróbmy tak dwie stolice plus moja flaga i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie :D

Co do kopiowania to Skarland głównie przez dynastię panującą stał się taką kopią - nie wypominam nic nikomu ale taka jest prawda, że Skarland bardziej stał się kopią Hiszpanii za panowania Medyceuszy :P

Flaga nie jest kopią flagi Ekwadoru i Kolumbii czy Wenezueli (na wszystkich trzech jest taki sam układ barw (złota-niebieska-czerwona), wzór flagi zaczerpnąłem od Sarmacji:
Układ barw wybrałem dość niefortunnie przez co wyszło identycznie jak przy trzech wspomnianych państwach ale muszę przyznać, że i tak mój projekt jest ładniejszy od dotychczas zaproponowanych koniec i kropka :P

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #102 dnia: Poniedzia�ek, 20 Cze 2016, 22:05:12 »
Ja to sobie inaczej wyobrażam. Jak? To się okaże po przedstawieniu przeze mnie projektu konstytucji.

A zatem czekamy.

Tak, zażyczyli sobie tego, najwyraźniej dostrzegana była taka potrzeba.

Faktycznie, była konkretna potrzeba, wiem nawet jaka, ale wolałbym teraz o tym nie pisać.

Co do kopiowania to Skarland głównie przez dynastię panującą stał się taką kopią - nie wypominam nic nikomu ale taka jest prawda, że Skarland bardziej stał się kopią Hiszpanii za panowania Medyceuszy

Cóż, w zasadzie jest to prawda i to okazało się gwoździem (do jeszcze szczęśliwie niegotowej) trumny, gdyż osoby mające ochotę na historyczny Skarland wybyły z mikroświata (w zdecydowanej większości) lub do Rotrii lub RON. Dlatego musimy stać się bardziej uniwersalni, jak Sarmacja czy Bialenia właśnie.

Co do konfliktu o stolicę i flagę to mam taką propozycję rozwiązania sporu - przenieśmy miasto stołeczne do jakiegoś innego, trzeciego miejsca (może to być nawet nowo założone miasto), zaś na fladze zamieńmy miejscem pas niebieski z czerwonym. Wówczas wszelkie ew. skojarzenia z jakimiś "Ekwadorami" znikną, zaś symbolika pozostanie.

PS Miałbym jeszcze prośbę do Księcia Kosmy, jeśli to nie jest dla WKW poważny problem, to prosiłbym o usunięcie z Waszego herbu kołnierza turniejowego (tej niebieskiej poziomej belki) i zmianę korony rangowej, jako że obecnie przez WKW używane przysługują wyłącznie Księciu Koronnemu - z góry serdeczne dzięki. ;)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #103 dnia: Pi�tek, 24 Cze 2016, 18:27:01 »
A ogólnie co do Konstytucji to myślę, że możemy przywrócić Narodowe Prawo Konstytucyjne Królestwa Skarlandu z dnia 26 listopada 2013 roku (pełny tekst), wystarczy go jedynie lekko pozmieniać.

A no i udoskonaliłem troszeczkę swój jakże wspaniały flagi projekt :D
Opis zmian: herb nieco bardziej wyśrodkowany w płaszczyźnie pionowej, barwa niebiecką z czerwoną się zamieniła miejscami.

1.Wersja państwowa z herbem [PODGLĄD]

2.Wersja cywilna bez herbu [PODGLĄD]

(-) Norbert I de Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #104 dnia: Sobota, 25 Cze 2016, 20:10:58 »
Skoro nam dyskusja póki co utknęła bo gorąco i wszyscy się wygrzewają (gotują, smażą itp.) nad wodą lub opijają zwycięstwo reprezentacji Polski na euro 2016 (Mi niestety niewolno :( bo do pracy jutro ludzi wozić) postanowiłem przetestować tą integrację forum z wordpresem i mogę zakomunikować wam, że pierwszy test zakończył się względnym sukcesem to znaczy:
udało się zintegrować użytkowników czyli każdy zarejestrowany użytkownik na forum powinien się do wordpresa na tych samych danych zalogować (sprawdziłem na sobie), niestety wtyczka z tego co wyczytałem powinna automatycznie logować i tu i tu ale niestety nie robi tego ale myślę, że to nie będzie wielki problem.
testować już można na http://beta.scarlana.eu/wp-login (UWAGA: przed wczytaniem strony logowania może pojawić się komunikat z prośbą o podanie użytkownika i hasła - trzeba się wczytać w treść komunikatu bo zarówno użytkownik jak i hasło mogą być: wplogin lub wpadmin - jest to dodatek zabezpieczający od dostawcy usług hostingowych więc nie da się tego obejść) i do forum http://beta.scarlana.eu/forum/. W prywatnej wiadomości na tym forum proszę mi przesyłać ewentualne problemy z logowaniem - na razie proszę o przetestowanie możliwości logowania. Testowanie nowej strony rozpoczniemy nieco później..

(-) Norbert I de Catalán